Jídlo & pití

Co teď jím a jak vypadá můj normální nákup

Nedávno jsem od vás dostal otázku: „Když jsi ten výživový poradce, co vlastně jíš a jak vypadá takový tvůj normální nákup?“. Je to docela jednoduché. Pokusím se vám to tu popsat.

Začal bych tím, jak teď vlastně jím, protože tomu odpovídají i potraviny, které následně nakupuji. Když jsem si letos na jaře při špatném cvičení benchpressu zlomil žebro, tak jsem asi nadobro skončil s IIFYM dietou, přestal počítat kalorie a začal se stravovat víceméně intuitivně. I přes stále větší oblíbenost nízkofrekvenčního a nízkosacharidového stravování jsem spíše tradičnější jedlík. Jím zhruba pětkrát denně a sacharidům se rozhodně nevyhýbám. Cítím se takto nejsilnější a mám přes den nejvíce energie. Díky tomu, že mám tři až čtyři silové tréninky týdně a obecně žiji aktivní život, tak si můžu dovolit trochu větší příjem – odhadem něco okolo 3000 kilokalorií.

Snídaně

28 let svého života jsem nesnídal. Teda, když jsem byl malý, mamka mě k snídani nutila, ale většinou místo v žaludku skončilo ranní jídlo někde v odpadkovém koši. Změna nastala, až když jsem začal cvičit dopoledne a pochopil, že mi to jde lépe, když jsem najezený a mám více energie. Moje typická snídaně jsou dva tousty se šunkou a cheddarem. K tomu si dávám 200 gramů bio jogurtu Hollandia a trochu lesního ovoce. Když je dobrá cena na čerstvé plody, tak volím čerstvé, jinak nakupuji lyofilizované ze Světa plodů. Tam také nakupuji oříšky, kokos a chia semínka, které v mé snídani nesmí chybět. V posledním týdnu zkouším podle kamarádky Olinky snídat na sladko. Místo toustů si dělám banánový nebo mrkvový mugcake. Recepty na ně vám sem určitě v budoucnu napíšu.

Oběd

Obědvám vždy v restauracích. Pokud mám homeoffice, volím restauraci Hnízdo, nebo některé z vietnamských bister na tržnici na Olomoucké. Když jsem v kanceláři v Impact Hubu, kde většinou pracuji, volím bistro Little Saigon, nebo si dám rychlovku z foodtrucků, co nám parkují před budovou. Občas si udělám i výlet někam do města, hlavně když vám chci ukázat nový zajímavý podnik. Jídla z rozvozu si objednávám jen výjimečně.

Svačina

Moje odpolední svačina je momentálně nejslabší část mého jídelníčku. Souhlasím s mou oblíbenou Margit Slimákovou, že hlavním zdrojem obezity jsou průmyslově zpracovaný výrobky. Bohužel z důvodů mé lenosti volím ke svačině většinou nějakou proteinovou tyčinku. Snažím se vybírat ty, co obsahují nejmenší množství použitých surovin a chemie. České Passion bar, nebo americké RXBAR jsou toho dobrým příkladem. Stále se to ale nevyrovná doma připravené svačině. Jestli máte tip na rychlou a zdravou svačinu, budu rád, když se se mnou o něj podělíte.

Večeře

Večeře je hlavním jídlem mého dne. Nemám obavy z toho, že bych po větším jídle večer přibral na váze. Zastávám teorii, že kalorie nemají hodinky a je jim jedno v jakou denní dobu je jíte. Většinou kvůli jednoduchosti v nakupování mám celý pracovní týden večeři stejnou. O víkendech doma zpravidla nevečeřím. Základem je vždy kvalitní maso. Snažím se nakupovat od menších farmářů. Jednak z etických důvodů a hlavně proto, že maso od nich je prostě chutnější. Maso stejně jako většinu ostatních zmíněných potravin mi vozí rohlík.cz. Z kamenných řetězců volím Globus – má dobrý výběr kvalitních surovin a maso i uzeniny mají z vlastní produkce. Tento týden jsem si nakoupil na mé ze všech nejoblíbenější jídlo – thajské zelené curry. Je na něj potřeba kuřecí maso, kari pasta, paprika, houby, chilli, kokosové mléko a koriandr. Podrobný recept najdete zde.

Večerní svačina

K večernímu relaxování si dělávám malý salátek, většinou z rajčat, okurky a papriky. Pokud jsem zrovna neměl zeleninu jako součást oběda, je to vlastně můj jediný příjem zeleniny během dne. Obecně ovoce a zeleniny moc nesním. Vím, že to není správné a chtěl bych s tím něco dělat. Pak si vypiju sklenici kefíru s banánem nebo lesním ovocem. O Wugi kefíru a jeho pozitivních účincích na zažívání si může přečíst v mém článku. Své poslední jídlo jím zhruba ve 22:00 hodinu předtím, než jde spát. Dávám si skyr, do kterého si přidám arašídové máslo. Kvalitní bílkovina před spaním je totiž skvělý způsob, jak podpořit regeneraci těla po náročném dni. Když mě doma honí mlsná, dám si kousek sýra většinou nivy. Výjimečně maximálně jednou do měsíce si koupím něco vyloženě nezdravého třeba solené brambůrky nebo nějakou uzeninu.

Příklad nákupu z tohoto týdne na 5 dní:
kokosová mouka
5x banán
3x Hollandia BIO Selský jogurt
5x skyr
borůvky
kuřecí prsní řízek 0.833kg
enoki houby
kokosové mléko
koriandr v květináči
5x rajče 
3x mrkev
5x paprika žlutá
2x okurka hadovka
Lay's chipsy solené
niva
bio mléko 1l
arašídové máslo R3ptile
5x tyčinka Passion bar
směs ořechů Základka
strouhaný kokos
hořká čokoláda

Doma mi pak nesmí chybět:
basmati rýže
brambory
špagety nebo jiné těstoviny
med
olej
sójová omáčka
ocet
sůl, pepř, chilli a další koření