Vepřová líčka na červeném víně s bramborovou kaší
Restaurace

Oběd ve Slatině? Pak navštivte restauraci Hnízdo

Přestože ve Slatině sídlí mnoho firem a staví se nová bydlení, tak s gastronomií je to tu trochu horší. Naštěstí jsou tu podniky jako je restaurace Hnízdo.

Když jsem se stěhoval do Slatiny, jako jeden z problémů této lokality jsem viděl nedostatek kvalitních restaurací. O tom, že tu není žádná rozumná hospoda, mluvit raději ani nebudu. Přestože si většinou vařím sám, tak na obědy jsem zvyklý chodit ven a vyhovuje mi mít restauraci v pěší vzdálenosti. K mému příjemnému překvapení byla krátce po mém nastěhování v blízkosti mého bytu otevřena restaurace Hnízdo.

Hnízdo je součástí dětského zábavního parku Bruno. Restaurace však funguje i samostatně a rozhodně si tak pro návštěvu nemusíte pořizovat ratolesti. Kvůli lepšímu propojení s parkem bylo Hnízdo krátce po otevření asi na půl roku uzavřeno, ale myslím, že již mají vše dokončené a provoz je tak stabilní.

Slepičí vývar s nudlemi
Slepičí vývar s nudlemi

Restaurace je zařízena v moderním standardu. Prostor je velmi vzdušný hlavně díky opravdu vysokým stropům a prosklené stěně s pohledem do venkovní části zábavního parku. Díky tomu je tu občas nepříjemně ostré světlo, které mohou odstínit venkovní žaluzie. Celkově podle vybavení vypadá podnik trochu draze. Umocňuje to i přímý pohled do kuchyně s nahřívacími lampami, které se používají v luxusních restaracích, aby jídlo při výdeji nevychladlo. Po nakouknutí do jídelního lístku však zjistíte, že ceny jsou tu naprosto normální, dokonce bych si troufnul říct, že vzhledem ke kvalitě i docela nízké.

Marinované kuřecí prsíčko a šťouchané brambory
Marinované kuřecí prsíčko a šťouchané brambory

Chodím sem výhradně na obědy. Mají vždy výběr ze tří jídel plus jedno, kterému tu říkají „business“, asi proto že je k němu kafe zdarma. Ze stálé nabídky mám vyzkoušenou zatím jen svíčkovou, která je až na šlehačku výborná. Kdybych měl kuchyni někam zařadit, tak je to vlastně taková česká klasika s přesahem k pastě nebo rybám. Za mě to je to, co chci na oběd jíst. Pokud bych měl chuť třeba na Asii, vyrazil bych raději na blízkou tržnici Vinamo, kde je vše autentičtější.

Hovězí vývar s nudlemi
Hovězí vývar s nudlemi

Kvalita jídla je rozhodně nadstandardní. Jak říká mladičká výživová poradkyně Katarína Baniariová „hovězí vývar je superfood“ a v podání kuchařů z Hnízda je to z mého pohledu naprostá pravda. Krémové polévky mi tu až tolik nejedou, ale vývary mají prostě skvělé.

Ve většině Brněnských restaurací máte o obědových menu pocit, že vás tak nějak šidí, aby ušetřili. Tady ten pocit nemám. Jídla jsou skvěle uvařená a krásně naservírovaná.

Svíčková na smetaně a karlovarský knedlík
Svíčková na smetaně a karlovarský knedlík

Když jsem u servisu, ten tu v exponovaných hodinách malinko pokulhává a o placení se tu musíte hlásit trochu víc, něž je běžné. To je ale asi jediná větší výtka, kterou bych na Hnízdo měl.

Celkově jsem opravdu rád, že tuto restauraci ve Slatině máme a rozhodně tam na obědy budu chodit i nadále.