Zdravé jídlo

Mléčný kefír Wugi

Zdravá střeva jsou základem zdravého těla. Pro jejich podporu si pravidelně připravuji domácí kefíry Wugi.

O Wugi kefírech jsem se dozvěděl z příspěvku skvělé Margit Slimákové. Měl jsem v té době zrovna rozečtenou knihu Zdravé střeva od manželů Sonnenburgových. V této knize zmínění mikrobiologové popisují, jak velký má vliv na celkovou kvalitu našeho života náš střevní mikrobiom. Jedním ze skvělých způsobů, jak o mikrobiom pečovat, je konzumace fermentovaných potravin. Těch má obecně česká populace v jídelníčku pramálo. Musím se přiznat, že fermentovaná zelenina, jako třeba kimchi, mi moc nechutná. Zkusil jsem tedy dát na tip od Margit a vyzkoušel si udělat vlastní kefír.

Wugi vyrábí mléčné nebo vodní kefíry. Já mám oba dva, vodní jsem ale zatím nevyzkoušel, zato ten mléčný si pravidelně připravuji již tři měsíce.

Příprava kefíru je poměrně jednoduchá. Prostě vysypete sáček s kulturou (a trochou cukru, víc v tom opravdu není) do litru mléka a počkáte dva dny. Kefírové kultury mezi tím z mléka vyžerou laktózu, mléko lehce zkysne a krásně zhoustne. Poté kefír v lednici vydrží asi týden. Nejlepší je ho připravovat z čerstvého bio mléka. Zkoušel jsem i trvanlivé, se kterým by měl kefír vydržet asi déle, ale výsledek není tak dobrý. Když vám zbývá poslední asi deci kefíru, tak je jednoduše přidáte k dalšímu litru mléka a do druhého dne máte další várku. Výrobce říká, že by to mělo jít opakovat asi 30x, já se zatím tak daleko nedostal. Trochu kreativnější lidé zjistí, že takto můžete kulturu přidat do další sklenice a kefír tak namnožit. Výhodou originální sklenice, která je součástí startovacího balíčku, jsou rysky, které vás přesně upozorní, kdy už je třeba založit novou várku.

Stalo se mi však, že jsem potřeboval na nějakou dobu odjet z domu. Věděl jsem, že by se mi kefír zkazil. Zkusil jsem ho strčit do mrazničky. K mému překvapení, kultury mráz přežijí a po rozmražení se dají opětovně připravovat další várky.

Kefír většinou nepiju samotný, ale dělám z něj různá smoothie. Moje nejoblíbenější je zatím toto:

  • 250 ml kefíru
  • 1 větší banán
  • menší hrst lesního ovoce
  • led
  • lžíce medu

to všechno spolu rozmixujte. Pokud si k tomu přidáte lísky máty a nastrouhanou čokoládu bude to lahoda.

Když si takto kefír připravím, uvědomuji si, že tím vlastně dělám dobře nejenom svým chuťovým pohárkům, ale hlavně svému střevnímu mikrobiomu a tím i svému zdraví. Pokud máte problémy se střevy, je konzumace domácích kefírů dobrý způsob, jak si pomoci. Minimálně u mě to funguje.