Moje Whole 30
Zdravý životní styl

Moje Whole 30

Do nového roku jsem vstoupil o tři kila těžší, a přestože si běžně nedávám předsevzetí, tak malinko zhubnout jsem chtěl. S myšlenkou vyzkoušet Whole 30 jsem si pohrával už dříve, ale teprve teď jsem získal tu správnou motivaci.

Co budu jíst?

Pro ty, kteří nevědí, tak program Whole 30 je třicetidenní výživový restart. Není to klasická dieta ani nějaký detox, kde pijete jen šťávu z řapíkatého celeru. V principu jde o to měsíc jíst pouze skutečné potraviny a vyloučit z jídelníčku vše, co podle studií může způsobovat alergie, intolerance nebo záněty.

Principiálně vychází Whole 30 z paleo diety, takže základem mého jídelníčku na příští měsíc bude hlavně maso, ryby, vejce a zelenina…spousta zeleniny. 😊 Takto to zní celkem fajn, horší je, že se to mému současnému jídelníčku moc nepodobá.

Běžně totiž mám snídani, oběd, svačinu, večeři a další svačinu – celkem tedy pět jídel, kde to hlavní jídlo je většinou večeře. Nově se můj jídelníček musí smrsknout jen na tři porce stejné velikosti. Představte si to asi jako byste třikrát denně obědvali – takže ano i k snídani budu běžně mívat flák masa.

Co naopak jíst nebudu…?

Všechno kromě toho, co jsem už jmenoval. Hlavní je vypustit cukr ve všech podobách, umělá sladidla a veškerá aditiva. Můžu tedy zapomenout na současné sladké snídaně s kaší nebo lívanci. Oříšky jsou povolené (teda arašídy ne, protože arašíd je luštěnina), ale většina mých oblíbených oříškových másel obsahuje nějakou zakázanou složku.

Nemůžu jíst ani žádné mléčné výrobky, kterých jím opravdu hodně a měsíc bez sýrů a jogurtu je celkem výzva. Chybějící živé kultury se pokusím střevům doplnit formou vodního kefíru od Wugi, který mi doma stále čeká na vyzkoušení. Ten mléčný je totiž tak dobrý, že k tomu vodnímu jsem se stále nedostal.

Asi největší rána pro mě bude absence rýže, které sním určitě víc jak kilo (za syrova) měsíčně. Ostatně i většina dalších příloh je zakázaná. Z těch běžných jsou jediné brambory a batáty v uvařené nebo pečené formě OK. Určitě budu muset zkoušet různé alternativy v podobě květákové rýže a zeleninových pyré.

Nesmím také zapomenout, že v žádném případě není dovolený alkohol – ani kapka v žádné podobě. Osobně se považuji za společenského pijáka, který si s kamarády zajde na jedno, nebo si dá skleničku bílého na zpříjemnění atmosféry. Suchej únor bude naštěstí držet víc lidí okolo a v nejhorším budu mít takovej měsíc o samotě. 🙄😅

A není to celé vlastně nesmysl?

Na to zatím nedovedu odpovědět. Zatím jsem poměrně skeptický k tomu, že by se po dokončení programu v mém životě něco zásadního změnilo. Nemyslím si, že trpím nějakými intolerancemi a obecně si myslím, že jím poměrně zdravě. Kolega, který Whole 30 držel, mi říkal, že absence cukru člověku dost napraví chutě a jídlo si pak začnete více užívat. Low carb dieta mi navíc ze všeho toho, co jsem si jako výživový poradce nastudoval nebo vyzkoušel, přijde nejsmysluplnější a nejudržitelnější.

Abych byl upřímný, tak mojí hlavní motivací je asi nedostatek inspirace ve vaření obecně. Mám doma hromadu kuchařek, ale vždy když je otevřu, tak si jen najdu nějaký důvod, proč ty recepty nedávají smysl a že je nejlepší si udělat nějakou moji klasiku. To se s touto dietou změní – jednoduše nebudu mít na výběr a moc se těším až vám sem budu moci napsat recepty na nové dobroty. 😉

Držte mi palce ať to zvládnu. 😉 O recepty, tipy do diety a můj měsíční progres se s Vámi budu průběžně dělit tady a na mém Instagramu.