Zdravé jídlo

Velký test oříškových másel

Oříšková másla u většiny fitnessáků neodmyslitelně patří k životu a přesně tak jsem se k nim dostal i já. Postupem času jsem se k nim projídal víc a víc a dnes už jich sním minimálně jednu vrchovatou lžíci denně…no, nebo spíš dvě. 😀 

Na trhu je nepřeberné množství různých oříškových másel od obyčejných arašídových až po různé kombinované proteinové mixy. Těch vícedruhových jsem zatím neměl moc nachutnáno, a tak abych v nich udělal vám i sobě trochu přehled, připravil jsem si velký test oříškových másel.

Cílem testu není najít to nejlepší máslo na trhu ani porovnávat podobné kousky od různých výrobců. Spíš jsem chtěl ochutnat takové, co ještě neznám. Navíc jsem tentokrát na to mlsání nebyl a sám a pomohly mi kamarádky Olča a Domča, které mají oříšková másla také moc rády.

R3ptile Cheat Spread Caramel Mocha

Tahle dvoubarevná bílkovinami nabitá kombinace se R3ptilu moc povedla. Po otevření víčka se ze sklenice rozline vůně hřebíčku jak z vánočního cukroví a naláká vás do ní zabořit lžičku.

Olča, která běžně kafe nepije, se chuti tohoto másla malinko obávala, po ochutnání však byla příjemně překvapená. Kávová chuť je spíše decentní a je cítit jen na začátku, poté jí doplní směs ořechů v čele s mandlemi a na závěr se vás po jazyku pohladí decentní sladkost javorového sirupu.

Mně samotnému máslo velmi zachutnalo a často ho teď přidávám do svojí ranní ovesné kaše.

R3ptile Cheat Spread Caramel Mocha
R3ptile Cheat Spread Caramel Mocha

LifeLike Pistachio Twister

Skvělé propojení pistácií a bílé čokolády udělalo z tohoto Twistera mého nového oblíbence mezi pistáciovými másly.

Protože je podobně jako ve většině másel od LifeLike navíc přidaný olej – v případě tohoto olivový, chce to másílko před ochutnáním pořádně rozmíchat, aby nebylo příliš řídké a všechny chutě se propojily.

Přijde mi, že pistáciová másla bývají často hořká, ale tahle kombinace je díky bílé čokoládě mírně nasládlá a pistácie tomu dodají skvělou slanou tečku, kterou tu doplní vůně vanilky.

LifeLike Pistachio Twister
LifeLike Pistachio Twister

R3ptile Vegan Cheat Spread Pecan Maple Pie

Druhé proteinové máslo v našem testu od R3ptile má příchuť pekanových ořechů a javorového sirupu, nebo by ho spíš mít mělo. Jeho základem totiž nejsou pekany nýbrž arašídy, které kvůli svojí výrazné chuti a aromatu přehluší vše ostatní.

Tím nechci říct, že by nám máslíčko nechutnalo. Krém je řidší, jemný a úplně hladí na jazyku. Díky javorovému sirupu je poměrně sladké a třeba k ranním lívancům se hodí výborně.

R3ptile Vegan Cheat Spread Pecan Maple Pie
R3ptile Vegan Cheat Spread Pecan Maple Pie

LifeLike Caramel Twister

Nejsem velký fanoušek másel s výrazně slanou chutí a tohle bohužel není výjimkou. Naštěstí holkám to nevadí a tato kombinace jim chutnala.

Karamel netradičně vyrobený z kokosového cukru se doplňuje s arašídovým krémem a již zmíněnou himalájskou solí. K tomu všemu je tu ještě výrazná hořká čokoláda, která uzavře hořko-sladko-slaný celek.

LifeLike Caramel Twister
LifeLike Caramel Twister

R3ptile Vegan Cheat Spread Blueberry Passion

Sklenice tisíce chutí, tak bych ve třech slovech popsal toto veganské máslo. Skládá se ze dvou vrstev, kde ta řidší horní je mix kešu ořechů, mandlí a kokosu, javorového sirupu a netradiční marakuji, která dává chuti krému lehce ovocný tón.

Spodní část je pak hustá borůvková marmeláda.

Jako celek to nechutná vůbec špatně, i když na někoho těch chutí může být zpočátku až přespříliš a bude se k nim muset postupně projíst. Mě mrzí jen, že je máslo navíc doslazované stévií, díky které je velmi sladké.

R3ptile Vegan Cheat Spread Blueberry Passion
R3ptile Vegan Cheat Spread Blueberry Passion

Nutspread Mák & Kokos

Mák a kokos, nic víc zde nehledejte. Osobně mák moc nemusím, a tak jsem přenechal ochutnávku holkám. Jak u nich máslo dopadlo?

Máslíčko je akorát krémové plné extra makové chuti, kterou doplní jemně nasládlá chuť kokosu. Nečekaně se je to totální pecka, a kdyby si měly Olča s Domčou vybrat jen jednoho vítěze testu, byl by to právě Nutspread.

Nutspread Mák & Kokos
Nutspread Mák & Kokos

R3ptile Cheat Spread Snickerdoodle Caramel

Největší zklamání z celého testu. Oblíbenost této proteinové pomazánky (nebo spíš její propagace na sociálních sítích) jí dostala z limitované edice do stálé nabídky R3ptilu. Naše očekávání tedy byla velká.

Máslo má pěnovou konzistenci z našlehaných mandlí a kešu a obsahuje i malé kousky oříšků, které křupnou v puse. Výrazná vůně skořice je cítit už z dálky a téměř navnadí vánoční atmosféru. Zní to všechno skvěle?

Bohužel po ochutnání se dostaví takové „hmm…a to má být všechno?“. Chuť je za na nás velmi nevýrazná, není sladká a ani ořechy se nám nedařilo rozpoznat. Pokud však preferujete méně intenzivní chutě, může tento Cheat Spread být pro Vás to pravé.

R3ptile Cheat Spread Snickerdoodle Caramel
R3ptile Cheat Spread Snickerdoodle Caramel

LifeLike Banana Twister

První, co mě na tomto másle překvapilo, byla konzistence, protože je velice tuhé i za pokojové teploty. Množství banánů je ve složení spíše symbolické (5%), přesto je banánová chuť poměrně výrazná a nejvíce připomíná klasické banánky v čokoládě.

Oproti známé tyčince je máslo kapku hořčejší díky kvalitní čokoládě se 70% kakaa. Možná jen kešu ořechy, které tvoří základ krému, jsou v chuti trochu upozaděné a moc jsme je necítili. Celkově je však máslo velmi dobré.

LifeLike Banana Twister
LifeLike Banana Twister

Nutspread Někdo to rád slané

Nutspread zde opět dokazuje, že mu jde především o jednoduchost složení bez přidaných bílkovin, nebo sladidel. Jak už název toho másla napovídá, tak je v něm výrazně zastoupená sůl, které se kombinuje s arašídy, kešu a mandlemi.

Poměr všech surovin je perfektní. Lehce převažující chuť arašídů, doplňuje aroma kešu a jemnost mandlové pomazánky zajistí, že se máslo úplně rozplývá na jazyku. Soli je tak akorát, aby jemně štípla, ale zároveň úplně nepřehlušila ostatní chutě. Za nás se jedná o nejlepší slané oříškové máslo, co jsme kdy ochutnali.

Nutspread Někdo to rád slané
Nutspread Někdo to rád slané

R3ptile Sweet Nuts! Peanuts & Cocoa

Moje dlouhodobě nejoblíbenější dávka instantního štěstí. 😋

Je pravdou, že zařadit do testu máslo, které mám nejraději, je trošku podpásovka. Potřeboval jsem se však ujistit, že je opravdu tak dobré a obstojí i v početné konkurenci.

A obstálo na výbornou. Máslíčko chutí i vůní trochu připomíná Nutellu, i když je výhradně z arašídů. Perfektní je jeho textura, kdy jsou ve středně hustém jemňoučkém krému celé oříšky, které krásně křupnou v ústech.

Překvapilo mě, že obsahuje i sůl, protože tu ve směsi necítím, jen mírnou hořkost kakaa, které nádherně doplňuje nasládlost krému.

R3ptile Sweet Nuts! Peanuts & Cocoa
R3ptile Sweet Nuts! Peanuts & Cocoa

Natu Kokosové s malinami

Malá růžová sklenička už trochu napovídá, že Natu se tu snaží cílit na něžnější polovičky.

Kokosovo-mandlový krém krásně voní po kokosu a je velmi sladký, čemuž přispívá přidaný agávový sirup. Ovocný nádech na jazyku není tak patrný jako v případě jiných másel s přidaným ovocem, ale s přimhouřením oka můžu říct, že tam maliny cítím.

U holek celková chuť másla zabodovala. Já bych ho doporučil jako ideálního kandidáta na pečení třeba do vánočního cukroví – použil jsem ho jako náplň v čokoládových košících a bylo výborné.

Natu Kokosové s malinami
Natu Kokosové s malinami

LifeLike Hazelnut Twister

Zklamání neminulo ani LifeLike s tímto Twisterem. Osobně jsem čekal další variaci na Nutellu, ale chuť je natolik nevýrazná, že lískové oříšky prakticky nelze rozpoznat. Je dobré, že máslo není zbytečně přeslazené, ale obsažená stévie bohužel v ústech cítit je.

Dobrá není ani konzistence, kde přidaného a zbytkového oleje je až přespříliš. Popravdě se mi ani po dlouhém míchání nepodařilo vytvořit jednolitou hmotu, kterou bych nazval krémem. To je možná i důvod celkově horší chuti. Samozřejmě je možné, že jsme měli pouze smůlu na špatnou sklenici a vy tento problém mít nebude.

LifeLike Hazelnut Twister
LifeLike Hazelnut Twister

Šufánek Mandle-Bílá čokoláda

Divoká karta našeho testu a jednoznačný must have pro všechny milovníky bílé čokolády.

Mandle do středně husté pomazánky Šufánek před rozemletím čerstvě upraží a kvalitní bílou čokoládu mu dodává čokoládovna Troubelice. Možná je to jen pocitem z farmářského produktu, ale ta chuť prostě nemá chybu. Poměr mandlí a čokolády je perfektní a obě chutě jsou výrazné a nádherně se doplňují.

Tohle máslo je úplná pohádka na jazyku a už několikrát jsem se přistihl, jak jsem šel jen tak do spižírny pro jednu lžičku této dobroty.

Šufánek Mandle-Bílá čokoláda
Šufánek Mandle-Bílá čokoláda

R3ptile Cheat Spread Ma'amoul

Poslední ze zástupců proteinových másel z produkce R3ptile se chutí inspiroval u arabských cukrářů. Do dalekého orientu vás přenese výrazná vůně, kde převládají citrusové tóny po pomeranči.

Sklenice obsahuje dvě vrstvy krému, jednu vnitřní a jednu vnější. Okraj je jemnější, střed sladší, ale v záplavě všech chutí se nám úplně nepodařilo identifikovat jednotlivé složky, snad kromě výrazného kardamonu. Složek je ostatně spousta od makadamových ořechů a pistácií, přes datle, mahlad, až po zmíněný pomeranč. Celkově to na nás byla trošku divočina, ale myslím si, že své příznivce si máslo najde.

R3ptile Cheat Spread Ma'amoul
R3ptile Cheat Spread Ma'amoul