Sicilské Cannoli
Recepty

Sicilské Cannoli

V září jsem navštívil Sicílii, ze které jsem si odvezl pozitivní energii a spoustu inspirace do kuchyně. Jedním ze skvělých místních receptů jsou smažené trubičky plněné ricottou – cannoli.

Během mích toulek po sicilských městech jsem ochutnal nejrůznější dobroty. Z některou z některou z nich jsem s vámi chtěl podělit.

Cannoli pochází z Palerma, odkud se postupně rozšířili do celé Itálie. Sicilské trubičky (což je i doslovný překlad slova cannoli) jsou na rozdíl od těch našich smažené a svojí konzistencí jsou podobné kornoutům na zmrzlinu. Plněné bývají slazenou ricottou a jejich konce jsou bohatě zasypané pistáciemi. Jsou skvělým zákuskem ke kávě, hodí se i jako vánoční cukroví.

Upéct domácí cannoli tak, aby co nejvíce odpovídali těm, na které můžete narazit v tamějších uličkách byla celkem výzva. Neznám žádného Itala, který mi mohl poradit. Porovnal jsem tedy několik receptů z italských blogů, vybral ten, co se mi líbil nejvíce a pustil se do práce.

Nepodařilo se mi sehnat dostatečně široké formy, tak jsem udělal takovou menší variantu. Chuťově jsem je však trefil na výbornou.

Suroviny

na cca 20 trubiček

Na těsto

  • 260 g hladké mouky
  • 30 g cukru
  • ½ lžičky skořice
  • špetka soli
  • 20 g másla
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 4 lžic marsala vína (nebo jiného dezertního vína)
  • 1 bílek na pomazání
  • olej na smažení

Na krém

  • 800 g ricotty
  • 130 g moučkového cukru
  • 30 g čokolády
  • špetka soli
  • 50 g nasekaných pistácií

Postup

Těsto

V míse smíchejte mouku, cukr, skořici, špetku soli a máslo na sypkou drobenku.

Ve středu směsi udělejte důlek a vyklepněte do něj vejce a jeden žloutek a přilijte ocet a víno.

Vidličkou od středu postupně vmíchávejte tekutou část těsta do sypké. Poté vyhněťte rukou směs na pružné těsto (asi 3 minuty).

Připravené těsto zakryjte potravinářskou fólií a dejte na hodinu odpočinout.

Trubičky

Odpočinuté těsto rozdělte na 4 díly.

Stůl si poprašte moukou a nyní musíte každý díl těsta vyválet na plát tloušťky 2 mm. Velmi dobrým pomocníkem je stroj na tvorbu těstovin, který mi práci hodně usnadnil.

Na trubičky průměru 2,5 cm vykrájejte z těsta kolečka o průměru 10 cm.

Kroužky těsta omotejte kolem formiček, a část kterou budete kruh spojovat pomažte bílkem.

V hluboké pánvi si rozehřejte olej na 190 °C a cannoli postupně smažte 3-4 minuty. Pokud bylo těsto správně tlusté, na povrchu trubiček by měly vyskákat bublinky.

Usmažené trubičky nechte okapat na mřížce a pak z nich můžete opatrně vytáhnout formičky.

Tento celý postup opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.

Krém

V misce si důkladně smíchejte ricottu s cukrem a přidejte špetku soli.

Čokoládu nasekejte na malinké kousky a vmíchejte je do krému.

Dokončení

Pistácie nasekejte najemno a dejte do misky.

Pomocí zdobícího sáčku naplňte trubičky krémem.

Konce trubiček ponořte do pistácií a hotové cannoli jemně zasypte moučkovým cukrem.

Sicilské Cannoli
Sicilské Cannoli