Vodní kefír Wugi
Zdravé jídlo

Vodní kefír Wugi

V současnosti je silná imunita důležitější než kdy dříve. Základ dobré imunity vychází z dostatku vitamínů a minerálů a zejména pak z vyváženého poměru mikroorganismů v našich střevech. Abychom do těla dostali ty správné potvůrky a posílili tak náš mikrobiom, je dobré konzumovat různé fermentované potraviny jako jsou kysané zelí nebo kefírové nápoje.

Pokud moje články sledujete pravidelně, mohli jste si všimnout, že zhruba před rokem jsem psal o mléčném kefíru od Wugi, který je skvělý a nebýt toho, že jsem ho omylem spotřeboval celý, připravoval bych si další várky doteď. Wugi kromě mléčného kefíru dodává kultury i pro vodní kefír, který jsem konečně měl možnost pořádně otestovat a můžu vám udělat malé srovnání.

Složením hodných bakterií jsou si oba druhy kefíru velmi podobné. Nezkoušel jsem je při přípravě zaměnit, ale myslím si, že by se fermentace povedla i obráceně. Ve výsledku jsou však připravené nápoje docela odlišné.

Zatímco ten mléčný je hustý (skoro jako jogurt), ten vodní si zachová vodovou konzistenci. Zároveň jeho chuť není tak výrazná. Vodní kefír není tak těžký, naopak je příjemně osvěžující a v letních měsících bude určitě lepší volbou. Tou bude samozřejmě i pro vegany a na vodním kefíru si můžou pochutnat i lidé, kteří mají alergii na laktózu. Myslím si, že bude více chutnat i dětem.

Připravuje se stejně snadno – do litru vody dáte tři lžíce cukru a přidáte kefírové kultury. Po dvou dnech se sklenice zakalí a vznikne vám mírně perlivý sladkokyselý nápoj. Stejným postupem se dá kefír připravit i z kokosové vody, které zůstane lehce exotický nádech, ale v chuti se změní k nepoznání. Tento postup se dá zopakovat několikrát a kultury se takto dají rozmnožit do více sklenic zároveň.

Přestože se kefírové nápoje dají pít samotné, jsou nejlepší v kombinaci s ovocem jako limonády nebo smoothie. Ovoce kefíru dodá barvu, krásně ho dosladí a přebije lehký zápach po fermentaci. Recepty na dva zdravé nápoje si můžete vyzkoušet se mnou.

Zelené smoothie s vodním kefírem

  • 200 ml vodního kefíru
  • ½ avokáda
  • 1 menší banán
  • hrst špenátu nebo polníčku
  • 1 polévková lžíce chia semínek

Zelené smoothie s vodním kefírem
Zelené smoothie s vodním kefírem

Pomerančová šťáva s kokosovým kefírem

  • 200 ml kokosového kefíru (vodní kefír připravený z kokosové vody)
  • 1 a ½ pomeranče
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • špetka kari koření

Pomerančová šťáva s kokosovým kefírem
Pomerančová šťáva s kokosovým kefírem