Wonton polévka
Recepty

Wonton polévka

V Číně a dalších asijských zemích minulý týden oslavili Nový lunární rok, který nese znamení kovového buvola. Při této příležitosti jsem připravil recept na tradiční čínskou wonton polévku.

Wonton knedlíčky (馄饨) jsou těstoviny z pšeničné mouky plněné masovou nebo jinou náplní a nápadně připomínají italské ravioly. Podávají se vařené nebo smažené, často společně s vývarem jako v mém receptu. Jejich původ sahá až někam do dynastie Chan a dnes mají svoje zastoupení v Kantonské, Sečuánské i dalších čínských kuchyních a v různých podobách se připravují napříč celou Čínou.

Jejich příprava není nijak náročná. Můžete stejně jako já použít už na čtverečky nakrájené předpřipravené těsto, které můžete nakoupit na asijských tržnicích, nebo si ho připravit sami (třeba podle tohoto receptu). Na náplň jsem použil asi nejběžnější kombinaci vepřového, krevet a pekingského zelí doplněného houbami a jarní cibulkou.

Suroviny

na knedlíčky

  • 70 ks čtverečků wonton těsta
  • 300 g mletého vepřové masa
  • 150 g krevet (po vyloupání)
  • 180 g pekingského zelí
  • 80 g shiitake hub
  • 2 jarní cibulky
  • 1 a ½ lžíce tapiokové mouky
  • 2 lžíce vody
  • sůl a pepř

na polévku

  • 1 l kuřecího vývaru
  • 1 l vody
  • 3 stroužky česneku
  • 2 jarní cibulky
  • kousek zázvoru (asi 5 cm)
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • sůl a pepř

Postup tvorby wonton knedlíčků
Postup tvorby wonton knedlíčků

Postup

Z pekingského zelí použijeme bílou část, kterou si pokrájíme na kostky. Pokrájené zelí dáme do misky a osolíme špetkou soli. Po asi 20 minutách by zelí mělo pustit vodu, kterou scedíme.

Krevety očistíme, vyloupeme a nakrájíme na kostičky. Shiitake také nakrájíme na kostičky a jarní cibulku na drobná kolečka.

Do mísy dáme vepřové maso, osolíme a opepříme ho. Posypeme ho tapiokovou moukou a zakápneme dvěma lžícemi vody. Přidáme krevety, pekingské zelí, houby a jarní cibulku a důkladně je spolu promícháme.

Wonton knedlíčky vyrobíme tak, že doprostřed čtverečku těsta dáme vrchovatou lžičku masové směsi. Poté namočíme vodou dvě sousedící hrany čtverce a protilehlé stany přehneme tak, aby nám vznikl trojúhelník. Protilehlá ramena trojúhelníčku pomažeme vodou a přehneme je přes sebe, čímž vznikne výsledný šáteček.

V hrnci si na kapce oleje krátce orestujeme jarní cibulku s nakrájeným česnekem a přihodíme k nim pokrájený zázvor.

Zalijeme vývarem a vodou a dáme vařit. Vývar ochutíme sójovou omáčku, solí a pepřem a vaříme ho asi 15 minut, aby se chutě propojily.

Poté vytáhneme zeleninu z hrnce a vložíme místo ní asi polovinu připravených knedlíčku (tu druhou si můžete zamrazit na příště) a vaříme dalších asi 15 minut. Poté zeleninu vrátíme zpátky a můžeme servírovat.

Wonton polévka
Wonton polévka