Vanilkové rohlíčky
Recepty

Vanilkové rohlíčky

Závěr tohoto roku je u mě ve znamení nestíhání a na velké pečení nejspíš nezbude čas. I když, to si říkám každý rok, a pak mám cukroví, že nevím, co s ním.

Určitě připravím skvělé pařížské rohlíčky, které měly loni veliký úspěch, ale rád bych upekl i pro mě nějakou novinku. Jako první jsem zvolil asi tu největší klasiku všech klasik - vanilkové rohlíčky.

Původ vanilkových rohlíčků není úplně Vánoční a sahá pravděpodobně do léta roku 1683, kde u Vídně porazila Rakousko-Uherská vojska osmanské dobyvatele. Vanilkové rohlíčky se začaly péct na počest rakouských vojsk a půlměsíc na vlajce Osmanské říše dal rohlíčkům jejich specifický tvar.

Nejběžněji se u nás jako základ těsta používají vlašské ořechy. Já jsem se však držel původní rakouské předlohy a připravil těsto z mandlí. Na výsledném cukroví je to obrovsky znát. Rohlíčky jsou senzačně křehké, že se úplně rozplývají v puse. 

Abych recept ještě malinko povýšil, tak jsem si připravil domácí vanilkový cukr z pravé vanilky. Vánoční aroma se z něj line už z dálky a vanilkové rohlíčky budou mít jiště uspěch i na vaší Štědrovečerní tabuli.

Suroviny

Domácí vanilkový cukr

  • 100 g moučkového cukru
  • 1 celý vanilkový lusk

Vanilkové rohlíčky

  • 225 g hladké mouky
  • 90 g mletých loupaných mandlí
  • 150 g másla
  • 30 g moučkového vanilkového cukru (nebo obyčejného moučkového, pokud nebudete připravovat domácí)
  • 3 žloutky
  • vanilkový cukr

Postup

Domácí vanilkový cukr

Cukr společně s vanilkovým luskem rozemeleme v mixéru tak, aby v něm vanilka viditelně úplně zmizela (cca 2 minuty mixování na 20 000 otáček). Chce to výkonný vysokootáčkový mixer. S obyčejným tyčovým to půjde jen velmi obtížně.

Vanilkové rohlíčky

K hladké mouce, rozemletým loupaným mandlím a vanilkovému cukru přidáme studené máslo nakrájené na kostky a smícháme je na drobenku. Aby bylo těsto co nejkřehčí, nesníme ho u toho moc zahřát. Nejlepší je na to použít robot s třecím nástavcem.

Poté přidáme žloutky a po chvilce nám vznikne výsledné těsto. Bochánek těsta obalíme v potravinářské fólie a dáme na 15 minut do lednice.

Předehřejeme si troubu na 180 C a plech si vyložíme pečícím papírem.

Těsto rozdělíme asi na 5 částí, ze kterých ušoulíme asi 1,5 cm tlusté nudle. Rozkrájíme je po 4 cm na válečky, které prsty vyšoulíme asi na 1 cm tloušťky a zahneme do tvaru půlměsíce nebo podkovy.

Rohlíčky naskládáme na plech s patřičnými odstupy (trochu v troubě nabydou) a pečeme 8-9 minut, aby ze spodu byly nažloutlé, ale ne více.

Po vytažené z trouby je necháme 4 minutky odpočívat, a ještě teplé je obalíme ve vanilkovém cukru. Nemusíme je v něm utopit, stačí jen slabá vrstva.

true
true