Třená bábovka
Recepty

Třená bábovka

V těchto nelehkých časech, které většina z nás zažívá, je třeba si to doma udělat hezké. Osladit si den můžete třeba klasickou třenou bábovkou.

Já se čas, který musím nuceně trávit doma, snažím využít k naučení se nových věcí. Pečení na rozdíl od vaření není mojí silnou stránkou a každý zdařilý pokus mi tak udělá velkou radost. Třená bábovka je jeden jednodušších moučníků a zvládne ho připravit i taková „bábovka“ jako jsem já.

Tentokrát jsem se ani recept nesnažil udělat zdravější a nechal jsem bábovku takovou, jaká by měla být – křehkou, nadýchanou a příjemně sladkou, ale žádnou dusivku. Prostě takovou, která výborně doplní odpolední kávu.

Suroviny

  • 330 g polohrubé mouky
  • 330 g cukru
  • 4 vejce
  • 1,5 dcl oleje
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 dcl horké vody
  • 1 vanilkový lusk
  • 3 lžíce kakaa
  • šťáva z ½ citrónu
  • sůl
  • máslo a hrubou mouku či kokos na vysypání formy

Postup

Formu na bábovku si vymažte máslem a vysypte hrubou moukou, nebo kokosem, který po upečení zanechá krásně křupavou kůrku.
Troubu si předehřejte na 190°C.

Z vajec si oddělte bílky od žloutků. Do žloutků postupně zašlehávejte cukr střídavě doplněný olejem, vodou, citronovou šťávou a vanilkou. Poté postupně přimíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva.

Bílky osolte špetkou soli a vyšlehejte je v hustý sníh, který smíchejte se zbytkem těsta.

Zhruba třetinu těsta si oddělte stranou a přisypte do něj kakao. Do formy postupně nalévejte světlou a tmavou část těsta, abyste vytvořili barevné mramorování.

Bábovku pečte asi 40-45 minut, výsledek můžete vždy zkontrolovat špejlí, na které vám těsto nesmí ulpívat.

Třená bábovka
Třená bábovka