Švestkový koláč
Recepty

Švestkový koláč

Když jsem se minulý týden procházel na Zelném trhu, tak většina trhovců nabízela krásné švestky. U jednoho stánku prodávali přímo svoje domácí, byly obrovské a nešlo bez nich odejít. 😊

Ze všech švestkových receptů mám nejraději švestkové knedlíky – tvarohové i bramborové, na které vám tu určitě napíšu recept v budoucnosti, ale tentokrát jsem se rozhodl udělat švestkovou buchtu (koláč chce-li).

V naší rodině se peče celkem běžně, ale mojí inspirací byla protentokrát Kitchenette, které ve svojí variantě používá jen minimum tuku.

Přestože jsem koláč pekl skoro dvojnásobnou dobu, než je v původním receptu, aby byl dostatečně upečený, tak jsem byl s výsledkem moc spokojený. Také jsem trochu ubral cukru, aby byl sladký jen tak akorát.

Koláč je nadýchaný, vláčný a díky skořici a rumu z něho úplně dýchá Vánoční atmosféra…a Vánoc není nikdy dost, ani na konci srpna. 😄

Suroviny

Na těsto

  • 750 g švestek
  • 200 g hrubé mouky
  • 150 g špaldové mouky
  • 250 ml mandlového mléka
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžíce rumu
  • 3 lžíce chia semínek
  • špetka soli

Na drobenku

  • 30 g másla
  • 50 g třtinového cukru
  • 30 g špaldové mouky
  • 30 g mandlové mouky (jemně rozemletých mandlí)
  • lžička mleté skořice

Postup

Švestky si pokrájíme na poloviny a zbavíme pecek.

Předehřejeme si troubu na 170° C.

V menší misce si smícháme všechny ingredience na drobenku a prsty vše postupně prohněteme, dokud nám nevzniknou malé hrudky.

V další misce si mixérem důkladně vyšleháme vajíčka s třtinovým cukrem, aby nám vznikla hustá pěna.

Do větší nádoby si potom postupně nasypeme hrubou a špaldovou mouku, přidáme prášek do pečiva, jedlou sodu a chia semínka. Do této směsi pak postupně vléváme mléko, olej, rum a vmícháváme rozmixované vejce.

Výsledné těsto nalijeme na plech (36 x 25 cm) a rovnoměrně ho rozprostřeme. Naklademe na něj pokrájené švestky, a nakonec ho zasypeme drobenkou.

Pečeme ho tak, aby nebylo syrové, ale zároveň jsme ho zbytečně nevysušili – cca 25 až 30 minut. Dobrý pomocník je tu špejle, na které těsto nesmí ulpívat.

Švestkový koláč
Švestkový koláč