Šťavnaté kotlety s batátovým pyré
Recepty

Šťavnaté kotlety

Když se řekne kotleta, většinu lidí napadne takový ten vysušený plátek masa. Já jsem to tak míval taky a z vepřového jsem tak raději volil krkovičku, nebo panenku, když jsem chtěl trochu libovější.

Vzpomínám si, že moje babička kotlety občas vařila a ty její byly hezky šťavnaté. Nenapadlo se mě jí však zeptat v čem spočívá ta finta, aby si kotletky svoji šťavnatost udržely. Teprve pár roků dozadu jsem náhodou v receptu od Cuketky přišel na to, jak perfektní šťavnatou kotletu udělat.

V mém receptu si je uděláme na cibulce a jako přílohu si uvaříme batátové pyré.

Suroviny

Na 4 porce

  • 800 g kotlety bez kosti
  • 2 větší cibule
  • hovězí vývar
  • přepuštěné máslo
  • olej
  • sůl a pepř

Na batátové pyré

  • 500 g batátů
  • 70 g másla
  • 100 ml smetany
  • sůl

Postup

Kotletu si rozdělíme na plátky zhruba o tloušťce prstu. Plátky masa z obou stran důkladně osolte a opepřete. Do hrnce nalejte olej a kotletky na něm lehce opečte – většinou mi platí pravidlo 5 minut z jedné strany a 3 minuty z druhé.

Mezi tím si nakrájejte cibulku na kostičky. Po opečení všech plátků dejte maso stranou a slijte přebytečný olej z hrnce. Místo něj přidejte trošku přepuštěného másla, na kterém orestujte nakrájenou cibuli.

Maso vložte zpátky do hrnce k cibulce a zalijte hovězím vývarem tak, aby kotlety byly akorát ponořené. Pokud nemáte domácí vývar, kvalitní bujón s vodou poslouží stejně dobře.

Hrnec přiryjte poličkou a vařte na mírném plameni asi hodinku.

Batátové pyré

Batáty oloupejte a nakrájejte na kostky. Uvařte je ve slané vodě do změknutí a sceďte. Přidejte máslo a smetanu a rozmixujte je tyčovým mixérem do hladkého pyré. V případě potřeby dochuťte solí.

Šťavnaté kotlety s batátovým pyré
Šťavnaté kotlety s batátovým pyré