Špenátový quiche
Recepty

Špenátový quiche

Už jsem se Vám zmínil, jak moc zbožňuji špenát?

Opravdu…už jako malý kluk jsem měl špenát rád (vlastně to bylo spíš jedno z mála jídel, které jsem snědl) a věřil jsem, že po něm budu mít sílu jak Pepek námořník. 💪😄

Svaly mi sice nenarostly, ono ostatně špenát neobsahuje ani zdaleka tolik železa, jak jsme si dříve mysleli. Přesto je vitamíny a minerály přímo nabitý a obsahuje velké množství magnézia, vitamínů skupin A a B a obrovské množství vitamínu K.

Na zelený čtvrtek jsem letos trochu zapomněl, tak si nálož špenátu vynahradím o týden později. Kombinace špenátu, smetany a kuřecího masa je možná už trošku ohraná, ale já ho tak mám prostě nejraději, na křehkém francouzském koláči z máslového těsta o to více.

Aby špenát neztratil svoji chuť, již zmíněné vitamíny a minerály a hlavně svoji sytě zelenou barvu, je při jeho přípravě důležité ho moc nevařit. Ideální je podle mě jen spaření v horké vodě, které použiji i v mém receptu.

Suroviny

Na těsto:

  • 175 g hladké mouky
  • 100 g studeného másla
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 4 lžíce studené vody

Na náplň:

  • 200 g čerstvého špenátu
  • 250 ml smetany
  • 150 g kuřecích prsou
  • 100 g cheddaru
  • 2 vejce (+ zbylý bílek)
  • sůl a pepř

Postup

Do mísy nasypte mouku, přidejte studené máslo nakrájené na kostky, vodu, žloutek a sůl. Nejlépe rukou směs postupně promíchejte. V první fázi by vám měla vzniknout drobenka a o chvíli později už hladké těsto. Dejte však pozor, abyste těsto nehnětli moc dlouho. Vzniklé těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte ho na hodinku do lednice.

Troubu si předehřejte na 200 °C.

Těsto rozválejte na kruh tak, aby po vložení do koláčové formy přesahovalo okraje asi o 2 cm. Těsto se totiž mírně speče. Po přenesení do formy ho po celém povrchu propíchejte vidličkou. Někdo těsto na quiche ještě zatěžkává, ale mě vyhovuje, když je odkryté, je potom křehčí a nadýchanější.

Korpus dejte péct do trouby zespodu na 10 minut a potom oboustranně na dalších 5 minut. Po upečení by mělo by být lehce zlatavé.

Během toho opečte jedno kuřecí prso na pánvi, nebo lépe na kontaktním grilu, pokud máte. Po upečení ho nakrájejte na centimetr tlusté proužky.

Špenát minutku spařte v misce z horkou vodou, zchlaďte a vymačkejte z něj přebytečnou vodu.

V misce promíchejte nastrouhaný cheddar (nebo jiný sýr) se smetanou a vejci. Směs dochuťte solí a pepřem.

Do upečeného korpusu rovnoměrně vysypte špenát, na něj naklaďte kousky kuřete a zalijte ho smetanovou směsí.

Quiche dejte péct na 190 °C na 25 minut krásně do zlatova.

Špenátový quiche
Špenátový quiche