Řepové brownies
Recepty

Řepové brownies

Kdybyste se mě ještě pár let dozadu zeptali na seznam nejméně oblíbených potravin, tak řepa by obsadila přední příčky. K této zelenině jsem si dlouho nemohl najít vztah, nejspíše proto, že jsem ji znal jen kompotovanou a kompotům obecně moc nefandím dodnes.

Poslední dobou objevuji na kolik způsobů se dá řepa připravit a přicházím jí na chuť. Lze ji zakomponovat do různých jídel, nebo může na talíři hrát hlavní roli. Nedávno jsem takto připravoval ravioly s kozím sýrem a bylo to velká dobrota.

Ve zdravých kuchařkách se tento červený kořen objevuje i v dezertech.

Kamarádka Olča mě před mým záměrem upéct řepové brownies upozornila, že řepa má výrazně zemitou chuť, která může příjemnou sladkost koláče nepříjemně přehlušit. Proto jsem se oproti receptům, ze kterých jsem čerpal, držel s jejím množstvím při zemi a dopadlo to senzačně.

Suroviny

  • 250 g uvařené červené řepy
  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 200 ml mandlového mléka
  • 100 g hořké čokolády
  • 50 g kokosového oleje
  • 50 ml javorového sirupu
  • 30 g kakaa
  • ½ prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 50 g hořké čokolády na dozdobení

Postup

Červenou řepu si předvaříme ve vodě (menší řepu asi hodinku, střední hodinu a půl, větší dvě hodiny). Po uvaření ji oloupeme a rozmixujeme na pyré.

Předehřejeme si troubu na 180 °C.

Do mísy si nasypeme mouku, kakao, kypřící prášek a špetku soli a promícháme je spolu.

Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu a dáme na chvilku odstát, aby nebyla horká.

K sypké části směsi přidáme řepové pyré, rozpuštěnou čokoládu, kokosový olej a osladíme javorovým sirupem. Přilijeme mandlové mléko a všechno společně smícháme na řidší těsto.

Menší pekáček nebo plech (já použil 25 x 25 cm) si vyložíme pečícím papírem a vyplníme ho těstem.

Zbytek čokolády nasekáme na menší kousky a posypeme jimi těsto.

Řepové brownies pečeme v troubě 25 minut.

Řepové brownies
Řepové brownies