Pudinkový dort
Recepty

Pudinkový dort

Už nějakou dobu jsem si neupekl žádný dort. V létě je mám nejraději s ovocem, ale teď když sahají ručičky teploměru hluboko pod bod mrazu, jsem dostal chuť na něco trochu jiného.

Jednoduchý máslovo-piškotový základ jsem přelil náplní z vanilkového pudinku, na kterém je poleva ze sametově krémového tvarohu se šlehačkou. Pudinkový dort je nečekaně příjemné zimní pohlazení, které si můžete dopřát třeba k vaší oblíbené kávě. 

Recept na domácí pudink už tady na blogu najdete a při pečení dortíku jsem z něj vycházel. Jediný rozdíl, kromě výměny vanilkové příchutě za čokoládovou, je větší poměr škrobu k tekuté části, aby byl pudink hustější a lépe držel tvar.

Většinou se ve svých receptech držím vyzkoušených postupů, ale tady jsem až to prvního sousta netušil, jestli se pudinkový nápad podařil. Nadšení mých kolegů, kteří tác s dortem vyluxovali asi za tři vteřiny, a jejich spokojené výrazy mi potvrdily, že to byl nápad na jedničku.

Suroviny

Na formu o průměru 26 cm

korpus

  • 190 g piškotů
  • 90 g rozpuštěného másla

pudinková náplň

  • 500 ml mléka
  • 500 ml smetany
  • 80 g třtinového cukru
  • 70 g kukuřičného škrobu
  • 30 g másla
  • 1 a ½ lžičky mleté vanilky (nebo 2 vanilkové cukry)

tvarohová poleva

  • 250 g polotučného tvarohu
  • 250 g smetany na šlehání
  • 2 lžíce medu
  • rozdrcené ořechy na ozdobu

Postup

korpus

Předehřejeme si troubu na 170 °C.

Na dno pečící formy o průměru 26 cm dáme pečící papír.

Rozpustíme si máslo a piškoty nahrubo rozdrtíme.

V misce je smícháme na vlhkou drobenku, kterou rovnoměrně rozprostřeme na dno pečící formy a prsty udusáme.

Korpus pečeme cca 8 minut.

pudinková náplň

Do hrnce si nalejeme mléko a smetanu a postupně do něj vmícháváme třtinový cukr, tak aby se rozpustil.

Mléčnou směs dáme na mírný plamen pomalu vařit.

Přidáme vanilku a opět postupně vmícháme kukuřičný škrob.

Jakmile pudink začne vařit, měl by již být hustý, případně jej ještě malou chvilku povaříme.

Hrnec stáhneme z plotny a vmícháme do něj oříšek másla.

Uvařený pudink nalejeme přes cedník na korpus a zakryjeme ho potravinářskou fólií, aby neoschnul a necháme ho zchladnout.

tvarohová poleva

Mezi tím si připravíme tvarohovou polevu.

Vychlazenou smetanu vyšleháme v míse na tuhou šlehačku.

Jemně do ní vmícháme tvaroh a med.

Vršek dortu rovnoměrně pokryjeme touto směsí a dozdobíme rozdrcenými ořechy (já použil vlašské a pekanové).

Pudinkový dort
Pudinkový dort