Polévka z medvědího česneku
Recepty

Polévka z medvědího česneku

Velikonoční recept mi letos dal poměrně zabrat, především jeho vymýšlení. Nápadů byla celá řada. Mezi hlavními byly různé variace na mechový vzhled sladkých dobrot. Nechtěl jsem se ale příliš opakovat, protože mechový dort jsem již na můj blog dával v loňském roce. 

Nakonec rozhodnutí padlo na použití voňavého medvědího česneku, a jelikož jsem už dlouho nevařil polévku, měl jsem konečně jasno.

Recept na polévku z medvědího česneku je velmi jednoduchý a jeho příprava nezabere víc jak deset minut, pokud, stejně jako já, použijete předpřipravený vývar. Osobně jsem použil kuřecí a zeleninový půl na půl, ale myslím, že bude výborně chutnat i s jakýmkoliv jiným čirým vývarem.

Aby Velikonoční polévka působila trochu slavnostněji, doplnil jsem jí pošírovaným vejcem. Ztracené vejce, jak se mu také říká, je nejspíš tou nejkomplikovanější přípravou vajíčka na přesnost provedení. Nejdůležitější je při ní mít opravdu čerstvá vejce a pouštět je do mírně rozvířené vody těsně na hladinu. Potom by se bílek měl krásně obalit kolem žloutku, který zůstane po zakrojení tekutý. Pokud budete postupovat podle tohoto videa od Zdeňka Pohlreicha, tak se vám určitě podaří také.

Suroviny

(na 4 porce)

  • 80 g čerstvého medvědího česneku
  • 500 ml vývaru (kuřecího nebo zeleninového)
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 1 střední cibule
  • 30 g másla
  • 250 ml smetany (31%)
  • 4 čerstvá vejce
  • 1 střední uvařená brambora
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • 2 lžíce vinného octa
  • sůl a pepř

true
true

Postup

Cibulku si nakrájíme na kostičky. Bramboru uvaříme na nakrájíme na kostky.

Do hrnce dáme roztopit máslo a necháme na něm zesklovatět cibulku. Přilijeme bílé víno a necháme jen dvě minutky provařit, aby se odpařil všechen alkohol. Poté přidáme vývar a polévku přivedeme k varu.

Stáhneme plamen a přidáme smetanu, medvědí česnek, nakrájenou uvařenou bramboru a vývar dochutíme špetkou muškátového oříšku, solí a pepřem dle chuti. Po asi 1 minutce vaření můžeme hrnec sundat z plotny.

V stolním mixéru (nebo ponorným mixérem) důkladně vše rozmixujeme, tak aby lísky medvědího česneku byly skoro nerozeznatelné a vznikl nám zelený krém.

Vajíčko vyklepneme do malé misky.

Do většího hrnce nalijeme vodu a přivedeme k varu. Stáhneme plamen tak, aby voda jen lehce probublávala. Do vody přidáme 2 lžíce vinného octa.

Ve vodě protočíme vařečkou, aby nám ve středu hrnce vznikl drobný vír. Opatrně do něj pustíme vejce z misky. Žloutek by se měl celý obalit v bílku a takto vajíčko vaříme přesně 3 minuty.

Na talíři můžeme polévku zakápnout olivovým olejem a dozdobit sezamovými semínky.

true
true