Pekanový koláč
Recepty

Pekanový koláč

Když se řekne „americký koláč“, tak se vám určitě vybaví ikonický jablečný koláč s mřížkou. Američané však zbožňují koláče na všechny způsoby a varianta z pekanových ořechů není výjimkou.

Pekanový koláč má v některých unijních státech možná ještě delší tradici než ten jablečný. Ořechy pekanů se v oblastech okolo řeky Mississippi pěstují ve velkém od druhé poloviny 19. století a první recepty, na dezerty z nich připravené, se v Texasu objevily krátce na to. Jako hlavní propagátor pekanového koláče byla firma Karo, která ve dvacátých letech minulého století na svoje sirupy tiskla jeho recept, který je velmi podobný tomu, podle kterého jsem koláč pekl i já.

Chuťově je to ořechová bomba. V tradičním receptu se objevuje kukuřičný cukr, který jsem nahradil karamelizovaným javorovým sirupem s medem, který se k ořechům skvěle hodí a přidá na vláčnosti koláče. Nesmí chybět okořenění kapkou burbonu a vanilky, které, pokud nemáte, můžete vyměnit třeba dobrým rumem.

Suroviny

Korpus

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce studené vody
  • špetka soli

Koláč

  • 200 g nasekaných pekanových ořechů
  • 150 g půlek pekanových ořechů
  • 110 g másla
  • 85 g javorového sirupu
  • 85 g medu
  • 100 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 1 lžíce burbonu
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • špetka soli

true
true

Postup

Korpus

Do mísy si nasypeme mouku, přidáme studené máslo nakrájené na kostky, vodu, javorový sirup, vejce a špetku soli. Nejlépe rukou směs postupně promícháme. V první fázi by nám měla vzniknout drobenka a o chvíli později už hladké těsto. Vzniklé těsto si zabalíme do potravinářské fólie a dáme ho na hodinku do lednice.

Troubu si předehřejeme na 180 °C.

Těsto si rozválíme na kruh tak, aby po vložení do koláčové formy přesahovalo okraje asi o 1 cm. Těsto se totiž mírně speče. Po přenesení do formy ho po celém povrchu propíchejte vidličkou. Poté přes něj dáme pečící papír a zatížíme ho třeba fazolemi.

Korpus pečeme v troubě asi 15 minut a poté jej necháme vychladnout.

Koláč

Na pánvi necháme na mírnějším plameni rozpustit máslo. Přilijeme javorový sirup a med a necháme je 10 minut za stálého míchání karamelizovat. Poté pánev odstavíme a necháme sirup trochu zchladnout.

V míse prošleháme vejce s třtinovým cukrem. Přidáme burbon, vanilkový extrakt, osolíme a přisypeme nasekané pekanové ořechy. Přilijeme karamelizovaný sirup a vše důkladně promícháme.

Připravenou směs nalijeme do koláčového těsta a na vrch vyskládáme po celém povrchu pekanové půlky.

Koláč pečeme na 180 °C asi 30 minut.

true
true