Pečené vepřové s máslovou dýní
Recepty

Pečené vepřové s máslovou dýní

Program Whole 30 se mi pomalu ale úspěšně překlopil do druhé poloviny. Během těch 14 dní jsem vařil celou řadu novinek v mém jídelníčku. Dnes jsem si pro Vás vybral jeden z receptů z originálního průvodce programem, který mě v něm zaujal.

Mám rád jednoduché vaření, ideálně když můžete všechny ingredience dát do jednoho hrnce nebo pekáče a během pomalé přípravy si užívat života třeba se sklenkou bílého…teda kdyby nebyl zrovna suchej únor. 😅

Pečené vepřové je taková česká klasika a společně s máslovou dýní a kadeřávkem vytvoří plnohodnotné jídlo, takže se vám po knedlíku se zelím stýskat nebude. Při sobotním rodinném obědu si pochutnal i dědeček, který by mi na nějaké ty diety přeci jen tak neskočil. 😉

Suroviny

  • 800 g vepřového masa (plecko, ramínko, nebo krkovička)
  • 1 máslová dýně
  • 2 rajčata
  • 1 hlávka kadeřávku
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • ½ citrónu
  • mletá sladká paprika
  • sůl a pepř

Postup

Vepřové rozdělte na několik dílků a vložte ho do pekáčku. Maso důkladně osolte, opepřete a posypte sladkou paprikou. Mně se osvědčila uzená paprika, která pečené maso krásně provoní. Přidejte cibulku nakrájenou na kolečka a rozdrcený česnek. Podlijte maso 2dl vody a zakápněte ho citronovou šťávou.

Pekáček s vepřovým zakryjte poklicí a dejte do předehřáté trouby na 150 °C na 2 a půl hodiny. Vždy po cca 45 minutách maso obraťte, polijte šťávou, případně dolijte vodu.

Máslovou dýni si nakrájejte na kostky, přidejte k masu a pečte je společně 30 minut. Poté přidejte do pekáčku ještě nakrájená rajčata a růžičky kadeřávku odtrhnuté od stonku a pečte vše společně ještě 15 minut.

Pečené vepřové s máslovou dýní
Pečené vepřové s máslovou dýní