Masové kuličky
Recepty

Masové kuličky

S blížícím se létem mi trochu ubývá chuť trávit čas v kuchyni a raději svoje volné chvíle prožívám na čerstvém vzduchu a jídlo si dám na zahrádkách mých oblíbených podniků, které konečně mohly otevřít. Když už se rozhodnu něco uvařit, je to většinou nějaký můj rychlý a prověřený recept.

Zároveň je již to delší dobu, kdy jsem držel low-carb dietu, které mi toho moc nepřinesla, ale objevil jsme díky ní některé dobré recepty, které si rád připravím i nyní.

Jedním z nich jsou masové kuličky, jejichž recept vychází z paleo bible Dobře živeni. Osobně do nich dávám více rajčat a s jogurtovým dipem, který samozřejmě paleo nepřipouští, jim to sluší nejvíce.

Suroviny

  • 0,5 kg mletého hovězího
  • 400 g rajčat ve plechovce
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 1 snítek rozmarýnu
  • svazek petržele
  • sůl a pepř

Postup

V míse si smícháme mleté hovězí maso s polovinou najemno nasekané petrželky a rozmarýnem a prolisovaným česnekem. Maso okořeníme sladkou paprikou, mletým kmínem, špetkou soli a pepře a vše spolu promícháme.

Ruce si namočíme do vody, aby se nám na ně masová směs nelepila a vytvarujeme z ní kuličky velikosti ping-pongového míčku.

Cibulku si nakrájíme najemno. Na rozpálené pánvi s kapkou oleje ji orestujeme dozlatova. Poté přidáme rajčata a zbytek nasekané petrželky. Omáčku přivedeme k varu a opatrně do ní vložíme masové kuličky.

Na mírnějším plameni je zakryté pokličkou vaříme 35 minut, poté je odkryjeme a vaříme, dokud se z omáčky nevyvaří veškerá voda, dalších asi 30 minut.

Masové kuličky
Masové kuličky