Makovec se švestkami
Recepty

Makovec se švestkami

Podobně jako v loňském roce, tak i letos jsem švestkovou sezónu uctil výborným koláčem - makovcem, kde se významná část mouky v těstě zastoupí mletým mákem.

Semínka máku setého dodají koláči kromě nezaměnitelné chuti a vůně i spoustu prospěšných látek díky vysokému obsahu omega-3 a omega-6 mastných kyselin, kvalitních proteinů a celé řady vitamínů. Osobně nemám rád termín „superpotravina“, ale pokud něco takového existuje, tak mák by se do ní určitě zařadil.

Na světě není mnoho zemí, kde si dobroty z máku mohou lidé vychutnávat, protože pro vysoký obsah opia v nezralých makovičkách, je jeho pěstování zakázané. Česká republika má výjimku a patří k jedněm z největších producentů máku na světě, i když i u nás jeho pěstování podléhá přísným regulacím.

Mák vytváří se švestkami příjemnou lehce pozimní dvojici a dodávají koláči perfektní vláčnost, kterou mi pochválili všichni kolegové, kterým jsem ke svačině makovec upekl a myslím si, že tento koláč vykouzlí úsměv na rtech i vám.

Suroviny

  • 750 g švestek
  • 250 g mletého máku
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 100 g másla
  • 130 g třtinového cukru
  • 350 ml mandlového mléka
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • ½ lžičky vanilky
  • špetka soli

Postup

Švestky si vypeckujeme a rozdělíme na poloviny.

Plech o velikosti 25 cm x 36 cm si vymažeme máslem a lehce vysypeme hrubou moukou.

Předehřejeme si troubu na 170 °C.

Máslo necháme rozpustit a v míse ho prošleháme společně s vejci s cukrem. Do zpěněné směsi přilijeme mandlové mléko, přisypeme vanilku a lehce zamícháme.

V druhé míse si smícháme špaldovou mouku s mákem, kypřícím práškem a špetkou soli. Sypkou část těsta poté postupně vmícháme do tekuté.

Těsto přelijeme na plech a navrch naskládáme nakrájené švestky.

Makovec pečeme 25-30 minut, aby se těsto nevysušilo a zůstalo krásně vláčné.

Makovec se švestkami
Makovec se švestkami