Lemon meringue pie
Recepty

Lemon meringue pie

Citronový dortík s krustou ze sněhových pusinek, jak bych jeho název volně přeložil, je klasický dezert francouzské kuchyně.

V tištěných kuchařkách se ve Francii objevil už ve druhé polovině 18. století a svoji popularitu získal v Anglii i ve Spojených státech. Osobně jsem se s ním setkal až nedávno, kdy mě zaujala jeho zářivě žlutá barva na řezu a lehoučce vypadající poleva, které mě lákaly k ochutnání.

V chutích se v něm skvěle doplňují máslový korpus s kyselostí citrónové náplně a slaďoučkým vaječným sněhem nahoře. Koláč je lehký a osvěžující a výborně se hodí i do teplých letních dní.

Suroviny

Korpus

  • 175 g hladké mouky
  • 100 g studeného másla
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 4 lžíce studené vody

Citronová náplň

  • 5 žloutků
  • 120 ml citronové šťávy (asi ze 3 citrónů)
  • 320 ml vody
  • 200 g cukru krupice
  • 38 g kukuřičného škrobu
  • špetka soli

Sněhová krusta

  • 4 bílky
  • 100 g cukru
  • lžička smetany

Postup

Korpus

Do mísy nasypeme mouku, přidáme studené máslo nakrájené na kostky, vodu, žloutek a sůl. Nejlépe rukou směs postupně promícháme. V první fázi by nám měla vzniknout drobenka a o chvíli později už hladké těsto. Vzniklé těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme ho na hodinku do lednice.

Troubu si předehřejte na 200 °C.

Dortovou formu o průměru 20 cm si vymažeme máslem. Těsto si rozválíme na kruh tak, aby po vložení do formy přesahovalo okraje asi o 2 cm. Těsto se totiž mírně speče. Po přenesení do formy ho po celém povrchu propícháme vidličkou. Přikryjeme ho pečícím papírem a zatížíme ho třeba fazolemi.

Korpus dáme péct do trouby na 15 minut.

Citronová náplň

Do hrnce dáme citronovou šťávu, vodu, cukr, kukuřičný škrob se špetkou soli a na středním plameni je ohřejeme. Asi po pěti minutách by směs měla začít probublávat. Jakmile se objeví bublinky, tak stáhneme plamen na minimum.

Žloutky si dáme do misky a po lžících přidáváme citronovou směs a rozmícháme jí metličkou, aby se žloutky temperovaly a nesrazily se. Jakmile budeme mít ve žloutcích asi 10 lžic směsi, tak je můžeme přelít do hrnce ke zbytku směsi, a ještě minutku je povaříme.

Hotovou citronovou náplň nalijeme do dortové formy na upečený korpus.

Sněhová krusta a výsledný dort

Teplotu v troubě stáhneme na 175 °C.

V další misce vyšleháme bílky s cukrem a lžičkou smetany na hustý sníh.

Vyšlehaným sněhem potřeme vrchní část dortu. Pokud se nám vaječný sníh podařil opravdu tuhý, tak jej můžeme vytvarovat do kudrlinek, nebo jej nanést pomocí cukrářského sáčku a udělat polevu z jednotlivých pusinek.

Dort pečeme v nejnižší části trouby 25-30 minut.

Po pečení meringue pie necháme vychladnout a před servírováním ho dáme ztuhnout na 4 hodiny do lednice.

Lemon meringue pie
Lemon meringue pie