Jarní závitky
Recepty

Jarní závitky

Asijská kuchyně mně byla vždy blízká a od dob, kdy nám Vietnamci v Brně místo levných sandálů začali nabízet skvosty domácí kuchyně, mám jejich dobroty na talíři několikrát do týdne.

Zatím jsem se nepokoušel nic z vietnamké kuchyně připravovat doma, protože jsem si na to netroufl.

Napadlo mě ale oslovit kamaráda Changa, který je pravý Vietnamec, aby mi ukázal, jaká jídla dělají u nich doma a něco z toho mě naučil.

První z receptů jsme si pro vás nachystali jarní závitky, které si většinou dávám jako předkrm před polévkou Pho. Ty Changovy jsou hodně masové a můžete si je s trochou nudlí dát i jako hlavní jídlo.

Suroviny

Na cca 20 středních závitků:

  • 500 g mletého vepřového masa
  • 250 g cibule
  • 20 g sušeného jidášova ucha
  • 1 mrkev
  • skleněné nudle
  • 1 balení rýžového papíru vhodného na smažení
  • pivo (může být i voda)
  • sůl a pepř

na omáčku k závitkům:

  • 2 dl horké vody
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 3 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžíce vinného octa
  • 3 stroužky česneku
  • šťáva z 1/2 limety
  • 2 vietnamské chilli papričky (bird's eye)
  • pepř
  • mrkev a kedlubna na dozdobení 

Postup

Jidášovo ucho dáme na půl hodiny do vlažné vody změknout.

Skleněné nudle minutku povaříme ve vroucí vodě a dáme schladit.

Cibulku si nakrájíme hodně najemno. Mrkev si nakrájíme na tenké proužky (julienne). Ze změklého jidášova ucha důkladně vymačkáme vodu a nakrájíme ho najemno. Skleněné nudle nastříháme na asi 10 cm dlouhé svazky.

V míse si pozvolna smícháme vepřové maso s cibulí, osolíme a opepříme. Snažíme se moc směs nemačkat, aby cibule nepustila vodu a směs příliš nezvlhla. Přimícháme mrkev, jidášovo ucho a skleněné nudle.

Rýžový papír rukou potřeme pivem, které mu při smažení dodá krásně zlatou barvu. Potíráme vždy jen z jedné strany a důkladně po celém povrchu. Chang mi doporučoval si potřít cca 10 papírů a pak začít s balením.

Závitky zabalíme tak, že si navlhčený rýžový papír otočíme potřenou stranou k podložce (potřená je venkovní strana závitku). Na jednu třetinu závitku dáme asi 3 vrchovaté lžíce směsi. Závitek opatrně obalíme přes směs tak, aby troška papíru přečuhovala. Poté jej zarolujume do jeho poloviny. Přehneme nejprve jednu stranu papíru, potom i tu druhou a závitek dorolujeme. Kdyby závitek málo lepil, tak spoj ještě pomažeme pivem. Jak na to vám může pomoci obrázek níže.

Balení jarních závitků
Balení jarních závitků

Omáčka k závitkům

Asi půl mrkve a kedlubny si nakrájíme na menší kousky (v omáčce slouží spíše na dozdobení). Česnek a chilli si nakrájíme na tenké plátky.

Do misky nalijeme horkou vodu, do které postupně přidáme cukr, rybí omáčku, vinný ocet, trochu pepře a důkladně je rozmícháme.

Přidáme nakrájený česnek, mrkev a kedlubnu a zamícháme.