Jahodová panna cotta
Recepty

Jahodová panna cotta

Sezóna jahod už se chýlí ke svému konci, ale alespoň jeden sladký červený recept si letos nesmím nechat ujít.

Panna cotta je italský dezert pocházející z oblasti Piemont v severozápadní Itálii. Jeho původ sahá nejspíše do začátku minulého století a svoji popularitu postupně nabyl po celém světě zejména ve Spojených státech.

Základem panna cotty je oslazená smetana ztuhnutá pomocí želatiny. Velmi často se ochucuje pomocí vanilky, kávy nebo ovoce a podává s nějakou omáčkou.

Já jsem se inspiroval trojbarevnou variantou do skleničky. Ve spodní vanilkové vrstvě je ke smetaně přidaný jogurt, který dodá dezertu mírnou kyselost. Potom už na scénu přichází jahodové pyré a v horní vrstvě už jen samotné jahody. Se špetkou máty je to výborný zákusek do červnových parních dní.

Suroviny

První vrstva

  • 250 ml smetany 33%
  • 140 g řeckého jogurtu
  • 50 g cukru krupice
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 3 plátky želatiny

Druhá vrstva

  • 120 ml smetany 33%
  • 150 g jahod
  • 50 g cukru krupice
  • 2,5 plátku želatiny

Třetí vrstva

  • 200 g jahod
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 2 plátky želatiny

true
true

Postup

První vrstva

Plátky želatiny dáme na 10 minut nabobtnat do misky se studenou vodou.

Mezi tím smetanu a cukr dáme do rendlíku a na mírnějším plameni je za stálého míchání přivedeme na 85 °C a ihned odstavíme z plotny. Přimícháme jogurt a vanilkový extrakt.

Z připravené želatiny důkladně vymačkáme přebytečnou vodu a dáme ji do druhého rendlíku se dvěma lžícemi vody. Jen krátce zahřejeme, aby se želatina rozpustila. Přidáme 3 lžíce smetanové směsi a důkladně promícháme. Poté želatinu přelijeme ke smetaně a opět důkladně promícháme.

Připravené skleničky naplníme asi do poloviny a dáme na 2 hodiny ztuhnout do lednice.

Druhá vrstva

Jahody rozmixujeme na pyré.

Plátky želatiny dáme na 10 minut nabobtnat do misky se studenou vodou.

Mezi tím smetanu a cukr dáme do rendlíku a na mírnějším plameni je za stálého míchání přivedeme na 85 °C a ihned odstavíme z plotny. Přimícháme jahodové pyré.

Z připravené želatiny důkladně vymačkáme přebytečnou vodu a dáme ji do druhého rendlíku se dvěma lžícemi vody. Jen krátce zahřejeme, aby se želatina rozpustila. Přidáme 3 lžíce smetanové směsi a důkladně promícháme. Poté želatinu přelijeme ke smetaně s jahodami a opět důkladně promícháme.

Připravenou směs opět nalijeme do skleniček a dáme na 2 hodiny ztuhnout do lednice.

Třetí vrstva

Jahody rozmixujeme na pyré.

Plátky želatiny dáme na 10 minut nabobtnat do misky se studenou vodou.

Mezi tím jahodové pyré a cukr dáme do rendlíku a na mírnějším plameni je za stálého míchání přivedeme tentokrát stačí méně 70 °C a ihned odstavíme z plotny.

Z připravené želatiny důkladně vymačkáme přebytečnou vodu a dáme ji do druhého rendlíku se dvěma lžícemi vody. Jen krátce zahřejeme, aby se želatina rozpustila. Přidáme 3 jahodové směsi a důkladně promícháme. Poté želatinu přelijeme k jahodám a opět důkladně promícháme.

Připravenou směs opět nalijeme do skleniček a dáme alespoň na 2 hodiny (nebo lépe do druhého dne) ztuhnout do lednice.

Panna cottu můžeme dozdobit čerstvými jahodami, mátou nebo kokosem.

true
true