Gazpacho
Recepty

Gazpacho

Polévku gazpacho jsem, jako velký fanoušek komediálního seriálu Červený trpaslík, znal ještě dříve, než jsem měl možnost jí ochutnat. Aby ne, když jedné z hlavních postav dokázala zničit celý život. Pro pochopení si dovolím krátkou vsuvku z onoho seriálu:

Teď, když jsem odsouzen, tak ti to řeknu. Polévka gazpacho. Nejhezčí večer mého života. Pozvali mě ke kapitánovu stolu. A to jsem byl v podniku pouhých čtrnáct let. Šest důstojníků a já! Říkali mi „Arnolde“. Jako první chod byla polévka gazpacho. Nevěděl jsem, že se polévka gazpacho podává studená. Dal jsem si zavolat kuchaře a řekl jsem mu, aby ji odnesl a přinesl teplou. Udělal to! Výraz v jejich tvářích mě pronásleduje dodnes!! A já myslel, že se smějou kuchaři, ale celou tu dobu se smáli mně, zatímco jsem jedl svou vařící polévku gazpacho! A pak už jsem nikdy nejedl u kapitánova stolu. To byl konec mé kariéry.

Polévka gazpacho totiž vlastně polévkou vůbec není. Je to rozdrcený nebo rozmixovaný zeleninový salát, který se podává studený před hlavním jídlem v parných letních dnech.

Její původ se nachází na Pyrenejském poloostrově, nebo možná už ve starém Římě, kde se podobný salát obsahující zeleninu, chleba, olivový olej a vinný ocet připravoval. Ustálená kombinace rajčat, česneku, paprik a okurky se pak uchytila v průběhu 19. století a přetrvává dodnes.

Kromě zeleniny se do polévky dá přidat i ovoce (např. avokádo, meloun, jahody, hrozny) nebo houby. V severní Andaluzii se typicky dochucuje římským kmínem a někde se přidávají i uzené chilli papričky.

Tradiční gazpacho se připravuje pomocí hmoždíře, kde se napřed utře česnek, kousky chleba s olivovým olejem na pastu a až poté se přidají rajčata a další zelenina. Na tomto receptu mám rád jeho jednoduchost a rychlost, tak si práci ulehčíme a použijeme mixér.
 

Suroviny

(na 4 porce)

  • 1 kg rajčat
  • 1 salátová okurka
  • 1 červená paprika
  • ½ červené cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 4 lžíce panenského olivového oleje
  • 2 plátky bílého chleba
  • sůl a pepř

Postup

Rajčata si oloupeme tak, že na nich nařízneme křížek a dáme je na 1-2 minuty do vroucí vody. Potom z nich lze slupka jednoduše sundat. Po oloupání z nich odstraníme místo po stopce a semínka, ta už také nebudeme potřebovat. Dužinu pokrájíme na kostky a dáme do mixéru.

Z papriky odstraníme semeníky, okurku oloupeme a obojí nakrájíme na kostky a přidáme do mixéru. Přidáme najemno nakrájenou cibuli a rozmačkanou stroužku česneku a zeleninovou směs nahrubo rozmixujeme.

Rozmixovanou zeleninu osolíme větší špetkou soli a opepříme. Zakápneme olivovým olejem a vinným octem. Přidáme na kostky nakrájený chléb a necháme ho pár minut nasáknout.

Zeleninu znovu rozmixujeme, tentokrát dlouze a dohladka. V případě potřeby ještě dochutíme solí a pepřem. Gazpacho dáme alespoň na jednu hodinu vychladit do lednice.

Na talíři můžeme polévku zakápnout olivovým olejem, a doplnit bylinkami, například bazalkou. Já jsem ji vylepšil bazalkou rozmixovanou s kostkami ledu na tříšť, která přidá gazpachu zajímavou zmrzlinovou texturu. Podávat ji můžete třeba s rozpečenou bagetkou.

Gazpacho
Gazpacho