Zdravý životní styl

Výsledek mé Whole 30

Ti z Vás, kteří sledujete můj blog pravidelně, jste si už určitě všimli, že jsem v únoru držel dietní program Whole 30 společně se suchým únorem. Obojí mám úspěšně za sebou a rád bych zhodnotil, co se za ten měsíc všechno událo.

Celé mi to začalo v sobotu 1.2. a prvních několik dní bylo pro mě rozhodně nejtěžších. Základem Whole 30 je nulový příjem cukru, a to pro můj organismus, který je na cukr zvyklý, byla pořádná rána.

Buňky v lidském mozku totiž přijímají energii pouze z glukózy, nebo případně z volných ketolátek, které začnou produkovat vaše játra, pokud je hladina glukózy dlouhodobě nízká. Tomuto stavu se říká ketóza a než se na ni vaše tělo přepne, tak se nebudete cítit dobře. Mě hned druhý den zasáhla silná migréna, cítil jsem se unaveně a o příšerných výkonech ve fitku psát ani nebudu.

Naštěstí se to po týdnu srovnalo do normálu. Jestli jsem byl v ketóze, nebo si moje tělo jen zvyklo, nemůžu posoudit. Necítil jsem žádný rozdíl oproti běžnému dni.

Potom mi nastalo asi třítýdenní období plné vaření, jezení a umývání nádobí (už bych si vážně měl koupit myčku 😊). Přesto, že jsem se snažil vše držet velmi striktně, tak podmínku jíst jen tři jídla denně (bez svačin) jsem prostě nezvládl.

Na snídani, oběd i večeři jsem měl vždy plný talíř jídla, kterému dominovala zelenina a minimálně dvacet deka masa. Jedno, někdy i dvě jídla denně obsahovaly brambor, nebo batáty, abych měl alespoň nějaké komplexní sacharidy a nedržel čistý zero carb. Někomu by se to mohlo zdát jako hromada jídla, ale já měl pořád hlad. Musel jsem tedy přidat oproti doporučením a zásadám Whole 30 odpolední kousek ovoce a večer si dát ještě pořádnou hrst ořechů, abych to nějak vydržel.

Pro mě trochu překvapivě mi vůbec nechyběl alkohol. Jelikož práce a příprava jídla mi dokonale vyplnila celý den a o víkendech jsem připravoval recepty na blog, neměl jsem ani chuť večer vyrazit někam do hospody. Kamarádi mi chyběli, ale naštěstí zhruba v půlce mojí diety kamarád Alťa pořádal zabijačku, kde jsem se s většinou z nich mohl potkat. Jen škoda, že jsem nemohl ochutnat všechny ty dobroty. 😅

No a než jsem se nadál, bylo to celé za mnou. A jak to vlastně dopadlo?

Před začátkem diety mi váha ukazovala nepříjemných 80,45 kg (měřím jen 173 cm). Během celého Whole 30 jsem se nevážil, ale v zrcadle jsem vypozoroval, že moje „madla lásky“, jak se říká špeku ve spodní části břicha se trochu zmenšily. Výsledek 76,9 kg – něco z toho byla určitě voda, která většinou při nízkosacharidové dietě odteče, ale jakmile se vrátíte do běžného režimu, tak máte zase vše zpět. Po deseti dnech od ukončení diety jsem na rovných 78 kg a dál mi už váha nestoupá.

Při vysoké kalorické restrikci oproti běžnému jídelníčku jsem čekal malinko lepší výsledek. Normálně jím skoro 3000 kcal denně a v režimu jsem odhadem jedl jen okolo 2000. Tréninkový plán jsme s mým trenérem Pavlem Řezáčem zachovali stále stejný – 3 tréninky týdně v režimu A/B (prsa, záda, ruce, břicho / nohy, ramena). Jen ze začátku to bylo opravdu náročné a jeden tréning nohou jsem ani nedokončil, jak mi bylo špatně.

Během Whole 30 vysadíte z jídelníčku většinu „běžných“ druhů potravin, abyste je poté mohli postupně vracet do jídelníčku a mohli pozorovat, jak na to bude vaše tělo reagovat. Někteří lidé mají reakce velmi silné a někdo nepozoruje žádný rozdíl.

Já jsem nejprve vrátil lepek a hned první den jsem byl příšerně nafouklý a v noci mě probudily křeče ve střevech. Tuhle reakci jsem trochu čekal, nemám to lékařsky potvrzené, ale myslím, že mám na lepek drobnou intoleranci a určitě to budu v budoucnu řešit.

Poté jsem zařadil mléční výrobky. Napřed jsem nepozoroval žádný rozdíl, až jsem si všiml vyrážky na pravé ruce. Byla by asi velká náhoda, kdyby jí způsobilo něco jiného než čerstvě zařazená laktóza, ale naštěstí asi během jednoho dne zase zmizela a už se cítím naprosto v pořádku. Mléčné výrobky tedy nijak upravovat nebudu a jogurty a sýry budou nadále nedílnou součástí mého jídelníčku.

Asi nejvíce lidí se mě ptalo „jestli bych do toho šel znovu?“, případně jestli jim takovouto dietu můžu doporučit. Nízkosacharidové diety postavené na základních potravinách mi obecně přijdou vhodné pro většinu lidí, kteří chtějí zhubnout nějaké to kilo a netrpí žádným onemocněním – obecně nižší hladina cukru v krvi a déle trvající využití energie z tuků vede k vymizení pocitu hladu a chuti na sladké. Whole 30 je ale už určitá forma extrému a nejsem si jistý, že bych do toho šel znovu. Doporučit bych tento výživový program mohl jen pokud vás zajímá, jak vaše tělo bude reagovat při vypuštění rizikových druhů potravin a jejich opětovném zařazení do jídelníčku.

A abych skončil trochu pozitivně – ten slastný pocit, když jsem po měsíci odříkání ochutnal čokoládu, byl k nezaplacení. 😋😄

Pokud máte k Whole 30, nebo nízkosacharidové dietě jakýkoliv dotaz, neváhejte mi napsat na jsem@mlnej.cz nebo na můj instagram.