Kavárna

Tři kavárny, které mám nejraději

V Brně můžete navštívit mnoho kaváren a spousta z nich je na velmi slušné úrovni. Kdybyste mi však položili otázku „Které tři brněnské kavárny máš nejradši?“, byly by to určitě tyhle.

V Melounovém cukru

Kdybych si měl vybrat jen jednu jedinou, do které bych chtěl chodit už navždycky, byl by to Cukr. Každý milovník sladkého si tuto malinkou útulnou kavárničku na Římském náměstí musí zamilovat. Deserty si tu sami pečou už roky a patří k těm nejlepším, co jsem kdy jedl. Jejich cheesecaky jsou pak bez nadsázky ty nejchutnější na světě. 😉

Kávu tu průběžně střídají a zatím se mi nestalo, že bych narazil na nějakou, která by mi nechutnala. Svůj podíl na tom bude mít i to, že si většinou k dortíku objednám cappuccino. Znalci kávy prominou, ale já si do Melounového cukru chodím užít tu malou chvilku pro sebe. Stačí zavřít oči a mám pocit jako by bylo zimní odpoledne a já se doma na gauči zahrabal do tepla pod deku. Možná je to kávou, možná tím sladkým, možná tím, že doma nemám gauč. 

Když jdu okolo, tak už se mi vlastně ani jinam nechce a pokud zrovna není plno, tak se alespoň na malou chvilku zastavím.

Mangový cheesecake, flat white a matcha tonik
Mangový cheesecake, flat white a matcha tonik

Podnik café & bar

V úzké uličce směrem ze Zelného trhu najdete druhou z mých nejoblíbenějších kaváren.

Jako první vás zaujme skvělý urban design Podniku, kde se spojuje surový beton, bílá cihla a masivní dřevo. Z počátku se vám vše zdá jakoby silné až nevhodné do kavárny. Pak si uvědomíte, že mírné světlo vše zjemňuje a vytváří příjemně útulnou atmosféru.

Jak do Cukru rád chodím sám, tak Podnik je ideální na schůzku ve dvou. Intimnějšímu rozhovoru pomůžou uzavřené boxíky, které vás ochrání před zraky ostatních hostů. Mají tu otevřeno až do půlnoci, takže nemusíte nikam spěchat a můžete si po výborné kávě dát třeba dvojku bílého. Nejsem expert na víno, ale ta, která tu nabízejí, mi moc chutnají a když jste tu ve dvou, je to záruka příjemného večera. 😊

Víkendová ranní návštěva Podniku také stojí za to. Dělají tu skvělé brunche a když by vám to po páteční pařbě bylo málo, jen o pár metrů níže parkuje legendární Bücheck, kde se jistě dorazíte.

Cappuccino, malinový cheesecake, vanilkovo-ostružonová limonáda
Cappuccino, malinový cheesecake, vanilkovo-ostružonová limonáda

Café Placzek

Placzek je z mých třech favoritů nejformálnější, ale také nejuniversálnější.

Při pohledu z Minoritské ulice, kde se kavárna nachází, bych ji možná označil až za luxusní. Uvnitř je vše o poznání útulnější. Prostoru tu dominuje obrovský lustr, který prochází oběma patry. Právě v horním patře rád sedávám. Dává mi to uklidňující nadhled nad ulicí a myslím si, že není lepší místo na obchodní jednání ve městě než právě u Placzka.

Kromě dobré kávy, čajů, skvělých domácích limonád a prémiového vína si tu můžete dát i něco lehčího k snědku i během dne. Vždy, když jsem tu byl, bylo vše tak profesionální, jako by snad chyby ani nedělali. Jednou jsme tu měli i vánoční večírek s bývalou firmou a zvládnout catering pro desítky hostů včetně našeho věčně nespokojeného ředitele je samo o sobě vizitka kvality této kavárny.

Cappuccino a snídaně Placzek
Cappuccino a snídaně Placzek