Šungit ve vodě
Zdravý životní styl

Šungit, jak je to s ním doopravdy

Přemýšleli jste někdy nad čištěním vody, kterou doma pijete? Šungit vám v tom může pomoci přírodní cestou.

O šungitu jsem se poprvé dozvěděl od Janči Vaňkové na víkendovém kurzu Zpět ke kořenům. Představila nám jej tam jako možnost, jak si doma přírodně čistit pitnou vodu. Navnaděn skvělou atmosférou kurzu jsem si šungit pořídil a rozhodl se ho otestovat sám na sobě. Teď se s vámi můžu podělit o to, co jsem zjistil a jestli jsem na sobě pocítil nějaké účinky.

Vzhledem k tomu, že jsem k podobným věcem poměrně skeptický, udělal jsem si pro svůj lepší pocit o šungitu malý průzkum. První zjištění mě málem vyděsila. Po zadání klíčového slova „šungit“ se na vás totiž z vyhledávače vysype celá řada různých stránek s ezo tématikou. Dozvíte se na nich o doslova zázračných účincích tohoto nerostu, např. že vám pomůže odstranit akné, zbaví vás hemoroidů, naladí vám čakry, nebo třeba pomůže vyléčit AIDS. No páni… asi si teď říkáte, proč ho tedy už všichni dávno nepožíváme, když očividně vyřeší všechny naše problémy?

Co je to šungit

Možná bych měl aspoň krátce shrnout, co to ten šungit vlastně je. Šungit je černá nekrystalická minerální hornina, která se skládá až z 98% z uhlíku. Jinými slovy je to vlastně černé uhlí. Na rozdíl od běžného uhlí vznikl šungit pravděpodobně z mikroskopických řas. Zajímavé je, že se jeho naleziště nachází pouze na jediném místě na světě, a to na severozápadě Ruska v Karélii. Šungit také obsahuje stopové množství fullerenů – specifických supravodivých molekul uhlíku. Některé výše zmíněné weby uvádějí, že jej obsahuje až 60%, což se ovšem jeví jako nesmysl už jen proto, že čistý fulleren je asi 6x dražší než zlato.

Je to tedy vůbec k něčemu dobré?

Na to nedokážu stoprocentně odpovědět. Já si myslím, že určité využití šungit má. Stejný názor měl i Petr Veliký, který dal v 18. století v Rusku budovat ozdravné šungitové lázně. V armádě se jím také čistila voda, kterou pili vojáci. I moderní vědecké studie prokazují antibakteriální účinky šungitu. Díky svému velkému vnitřnímu povrchu má absorpční schopnosti. Funguje tedy podobně jako aktivní uhlí, který užíváme při střevních potížích. Do pórovitého povrchu se zachytávají bakterie a různé další látky. Z běžné pitné vody dokáže takto zachytit chlor a jeho sloučeniny, které jsou pro náš organismus nežádoucí.

Nemohu potvrdit, že by šungit čistil vodu efektivněji něž čistící konvičky, nebo jiné speciální přípravky pro čištění vody, které pro svoji funkci využívají již zmíněného aktivního uhlí. Na rozdíl od nich je ale šungit stoprocentně přírodní. Navíc uhlí ve skleněné konvičce vypadá podle mě na stole velmi efektně. Pocitově mi voda vyčištěná tímto minerálem chutná více. Nějaké další účinky na sobě zatím nepociťuji. To jsem ale nepociťoval ani u čistící konvičky. Myslím si, že pakliže má nějaký přínos pro zdraví, tak pouze při dlouhodobém používání.

Pokud byste také chtěli doma šungit vyzkoušet, určitě se nemusíte bát. Jeho používání vám může pomoci ke zdravější vodě, nebo třeba jen zkrášlit vaši domácnost.