Restaurace

Kde se na Bali dobře najíst?

Ve třetí části mého cestovatelského článku z Bali se podíváme na to, co mě na ostrově, jak už je z názvu mého blogu patrné, zajímalo nejvíce – na jídlo 😋

Kromě několika výletů po památkách a zajímavostech ostrova jsme se pohybovali v dosahu naší vily ve vesnici Canggu. Většina mých tipů na warungy, jak se říká balijským restauracím, bude právě z této oblasti.

Crate cafe

Canggu je Mekka mileniálů a hipsterů a Australanka Maree, která tu Crate cafe před pěti lety otevřela, tomu šla rozhodně vstříc. Vše je tu instagram friendly - od vtipných názvů jednotlivých jídel až po zeď se samotnými instagramovými příspěvky zdejších hostů.

To by mě až natolik neuchvátilo, kdyby to jídlo a neskutečné ovocné shaky nebyly pastva pro oči a atomovka pro moje chuťové pohárky. Kdybych si měl vybrat jen jeden podnik na Bali, který bych měl doporučit, pak je to bez debat Crate cafe.

Během oběda je to tu zatraceně busy a na objednávku si postojíte ve frontě klidně třiceti lidí. Určitě se vyplatí sem zajít spíš na snídani. I přes obrovský nápor zákazníků má bistro vše výborně zorganizované a jídlo máte na stole během pár minut. 
Z poměrně široké nabídky toustů, sendvičů a smoothie bowls si musí vybrat snad každý. Moje jasná jednička je sendvič s názvem Frenchy, což je francouzský croissant plněný opečenou slaninkou, mozzarellou, fetou a rajčátky. Na první pohled vypadá skvěle a po ochutnání se vám jednotlivé chutě promění v ústech v tu nejlepší snídani, co znám.

Za zmínku určitě stojí i skvělý servis a dokonce se vám tu postarají o skútr, který vám vždy přeparkují tak, aby se vám z parkoviště pohodlně vyjíždělo.

Frenchy sendvič v Crate Cafe
Frenchy sendvič v Crate Cafe

La Pan Nam warung & bar

Výběr chutí z celého světa - tak by se dal ve čtyřech slovech popsat warung La Pan Nam, kde jsme jedli, myslím, nejvícekrát.

Celý den tu vaří vše z jejich menu, které obsahuje jídla jak z indonéské, tak čínské, thajské nebo třeba mexické kuchyně. Samozřejmě nemůžu zapomenout na pizzu, kterou jsem ale neochutnal – dal jsem si tu předsevzetí, že aspoň tři týdny nebudu jíst žádný junk food (a ten club sendvič se nepočítá 😃).

Přestože je výběr takto rozmanitý, tak všechna jídla, co jsem si tu dal a co jsem ochutnal od mých kamarádů, byla skvělá. Mají otevřeno od rána až skoro do půlnoci a kdykoliv vám připraví, na co máte chuť.

Také bych neměl zapomenout na drinky. Dejte si tu šťávu z čerstvé papáje. Nikde jinde na ostrově jsem neměl lepší.

A cena? Jídlo tu stojí okolo 40 000,- rupií, takže je to navíc skoro zadarmo a myslím, že se sem budete vracet stejně jako my.

Nasi goreng ayam v La Pan Nam
Nasi goreng ayam v La Pan Nam

Warung Cantik

Když jsme se našeho hostitele ptali, kde v okolí Canggu vaří dobré ryby, doporučoval nám jasně warung Cantik.
Tato venkovní restaurace se nachází trošku bokem turistických ulic a chodí sem hodně i místní lidé. To už samo o sobě musí být záruka, že tu dostanete opravdu dobře najíst.

Místo židlí je tu posezení na zemi v takových bambusových přístřešcích, a když si stejně jako my vyberete dobrý stůl, budete mít krásný výhled na venkov a rýžová políčka, co jsou hned vedle restaurace. My tu byli na večeři zrovna během západu slunce a myslím, že to byla ta nejromantičtější večeře, co jsme tu za celé tři týdny zažili.

Menu není nijak obsáhlé a já jsem toho chtěl ochutnat co možná nejvíce, tak jsem si objednal grilovaný mix všeho. Z ryb měli kanice červeného, který byl stejně jako mušle výborný. O krevetách pak můžu s klidem prohlásit, že to byly ty nejlepší krevety, co jsem kdy jedl. Byly přelité jemně pálivou rajčatovou omáčkou a pravděpodobně grilované přímo nad ohněm. Právě ta lehce uzená chuť s jemnou pikantností, která ale úplně nepřehlušila chuť samotné krevety, mě naprosto dostala.

Rybí mix ve warungu Cantik
Rybí mix ve warungu Cantik

Warung Makan Bu Rus

Když jsme byli na dvoudenním výletě v Ubudu, měl jsem za úkol najít warung s místní kuchyní a dle hodnocení na Googlu 4.6 hvězdiček, vycházel Makan Bu Rus asi jako nejlepší.

Restaurace leží trošku stranou hlavní ulice a díky tomu, že stoly na sezení jsou uvnitř vnitrobloku, je tu klid od jinak velmi rušného města. Velká spousta zeleně mezi stolky, malé fontánky, nebo třeba kočka, která vám tu dělá společnost, dělají z warungu moc příjemné místo k posezení.

Byli jsme tu dvakrát, jednou na oběd a jednou na večeři. Vždy jsme si dali něco z místní kuchyně. Určitě můžu doporučit skvělý nasi goreng ayam - kuřecí maso se smaženými nudlemi, nebo fantastický babi kecap – vepřové kousky ve sladko-kyselé sójové omáčce s rýží.

Oproti ostatním restauracím v centru Ubudu je tu navíc poměrně levno. Ve výsledku tak musím dát s hodnocením strýčkovi Googlu za pravdu a Makan Bu Rus doporučit i vám.

Babi kecap z Makan Bu Rus
Babi kecap z Makan Bu Rus

Gelato secrets

Cože…italská zmrzlina v Indonésii? Taková byla asi moje první reakce, když jsem viděl první stánek s Gelato secrets.

Je skvělé vidět, že se koncept domácí poctivé zmrzliny dostal, až tak daleko. Různých zmrzlinářství je na ostrově spousta, ale prakticky ve všech ostatních prodávají prefabrikovanou zmrzlinu, která se s touto vůbec nemůže srovnávat.

Vyzkoušet tu můžete celou řadu druhů od různých oříškových, čokoládových, přes ovocné sorbety až třeba po avantgardní zmrzlinu z jedlého banánového uhlí.

Všechny, co jsme měli možnost ochutnat, byly výborné. Po prvním olíznutí lískooříškové jsem měl úplně pocit, že jsem doma v Brně v Ještě jednu - až tak moc mi jejich zmrzka chutnala. Nejspíše to bude tím, že Gelato secrets používají lokální suroviny od místních farmářů a vše si dělají sami bez přidání chemie.

Na Bali mají hned osm stánků v různých městech a tři můžete najít i v Jakartě. Pokud půjdete okolo, rozhodně neváhejte a jednu malou nebo střední ochutnejte také.

Zmrziny z Gelato secrects
Zmrziny z Gelato secrects

Warung Dandelion

Kdybych měl jít s přítelkyní na večeři ve dvou, šel bych právě sem.

Warung Dandelion byl jediným podnikem na ostrově, kde nás po příchodu někdo uváděl od pultíku a cítili jsme se jako významní hosté. Rezervaci jsme samozřejmě neměli a nemít štěstí na jeden volný stůl, určitě bychom si nesedli.

Velice jemné osvětlení a romantický lehce venkovský design dělá restauraci velmi útulnou a příjemnou a vyloženě to tu vybízí ke konverzaci u vína, které se vám tu nebojí hrdě nabídnout. Nikde jinde na Bali bych si víno asi neobjednal, ale tady jsem se ho rozhodl zkusit a doporučené australské bílé mi rozhodně chutnalo.

Z jídel tu mají tradiční balijskou kuchyni a číšníci nám doporučovali místního lososa. Vyzkoušeli jsme ho hned ve dvou úpravách. Já jsem si dal lososa s citronovou trávou. Maso bylo spolu s kořením nasekané na jemnou fáš a vařené v banánovém listu. Jídlo bylo velmi aromatické, ale síla koření mi trošku přehlušila chuť ryby jako takové. Grilovaný steak z lososa, který si objednala kamarádka, byl zato famózní.

Ochutnali jsme i výborné deserty, které tu dělají v evropském stylu a mají je vystavené ve vitrínce u vchodu, kterou nemůžete minout.

Čokoládový dortík z Warung Dandelion
Čokoládový dortík z Warung Dandelion

Cafe Vida

Hipsterskou kavárnou jsem začínal, tak jí také skončím. V Canggu je ostatně podobných instagramových míst celá řada.

Cafe Vida díky zahradnímu prostředí nepůsobí tak rušně jako jiné podniky na ulici a jídlo si můžete v klidu vychutnat. Celý koncept kavárny je postavený na zdravém jídle z bio surovin nabitém pozitivní energií, kterou byste si odsud měli domů odnést.

Já jsem po mých dvou dopoledních návštěvách pozitivně naladěn rozhodně odcházel 😊 Ochutnat jsem mohl několik jídel ze snídaňového menu. Zatímco avokádový toust s hráškem vypadal božsky, tak Rocket blast burger zase tak dobře chutnal. Pokud byste náhodou měli po ránu pořádný hlad, tak místní snídaně po anglicku The Big Breakfast vám ho určitě zažene.

Největší peckou, co jsem tu měl, bylo rozhodně organické proteinové smoothie – Chocolate mocha. Nevzpomínám si, že bych někdy v životě měl lepší nakopávač. Kombinace čerstvého kokosu, banánu, oříškových másel, kakaových bobů se sílou dvojitého expressa mě vystřelila až na měsíc.

A kdybyste těch zdravých dobrot náhodou měli málo, můžete si jako většina návštěvníků Cafe Vida na cestu domů přiťuknout panáčkem s některým ze zelených boosterů.

Avokádový toust s hráškem a pestem
Avokádový toust s hráškem a pestem