Bistro

Kam na rámen v Brně?

Když jsem se dozvěděl, že v Brně otevřel podnik, kde připravují tradiční japonský ramen, moje srdce zaplesalo.

Vinou různých okolností mi ale trvalo poměrně dlouho, než jsem Ramen Brno navštívil. V Japonsku jsem zatím nebyl, nemohu tedy porovnávat s místním originálem. V Brně jsem na ramen občas zašel do Panksy, když měli zrovna akci.

Pro ty, kdo toto typické Japonské jídlo neznají, je ramen nudlová polévka. Základem je masový vývar s nudlemi, do kterého se přidávají další ingredience. Ty jsou většinou bohaté na pátou chuť tzv. umami. Jsou to třeba kousky masa, nakládané vejce, tofu, sojová omáčka, miso nebo třeba rajčata. Existují ale i veganské verze ramenu.

Menší bistro kousek od Mendlova náměstí vás po vstupu asi na první pohled nijak neuchvátí. Interiér je takový nijaký. Za zmínku stojí jen designové recyklované lustry od místních kluků z Nahaku. Objednává a platí se tu jako v Mekáči, ale polévku vám pak doručí ke stolečku. Během čekání, které občas není nejkratší, se řádně zapotíte. Z kuchyně se totiž line vedro a dusno. Chtělo by to vyřešit lepší klimatizaci.

Ramen Sunday shio
Ramen Sunday shio

Trocha nepohodlí se ale za výsledné jídlo dá snést. Při mojí první návštěvě jsem vyzkoušel vepřový Naruto ramen. Jeho základem je pečený bůček a čajové vejce ve vepřovém vývaru. Domáci nudle pak doplní miso, nori řasa a bambus, pro mě nečekaně také zázvor, který dal polévce zajímavě kořeněnou dohru v ústech. Myslím si, že to vše celkem hraje dohromady. Mít trochu větší hlad, asi bych ocenil větší porci. Na oběd to stačilo tak tak.

Při poslední návštěvě jsem ochutnal kuřecí verzi ramenu. Zde ji nazývají Sunday shio. Slovo „shio“ znamená v překladu „slaný“. Což je hlavní kámen úrazu, protože vývar byl všechno, jen né slaný. Bohužel solničku, nebo lahvičku se sójovou omáčkou na dochucení tu budete hledat marně. Myslím si, že i kuřecí prso by se dalo připravit lépe, než jen uvařit. Celkově mě tako polévka prostě neoslovila.

I přes některé nedostatky však Ramen Brno rozhodně stojí za návštěvu. Já si tam na oběd ještě určitě zajdu. Už jen proto, že tu polévku můžete srkat jako správní Japonci.