Oreo a kešu zmrzlina v domácím kornoutku
Zmrzlina

Ještě jednu prosím

Zmrzlina v Ještě jednu je tak lahodná, že si za krátkou dobu vysloužila nejen ode mě titul „nejlepší zmrzlina v Brně“.

Zmrzlina, nebo gelato chcete-li, zažívá v posledním roce v Brně malou revoluci. Začíná tu přibývat míst, kde si můžete dát poctivou domácí zmrzku místo prefabrikované umělé zmrzliny z prášku, na kterou jsme tu bohužel byli zvyklí. Když mi kamarádka Olča říkala, že musím navštívit Ještě jednu, hned jsem se vydal jejich zmrzlinu ochutnat.

Jakub Gavor si svůj stánek se zmrzlými dobrotami otevřel začátkem dubna v Komár cafe na Štefánikově ulici. Při vychutnávání zmrzliny se tak můžete posadit, nebo jí doplnit místní kávou, což vřele doporučuji. Přestože Jakub není vyučený cukrář, tak zmrzlina je jeho vášeň a měl možnost se učit její výrobě od italských mistrů. Musím říct, že je to na výsledku opravdu znát.

Byl jsem překvapen jak lahodná jeho zmrzlina je. Při mojí první návštěvě jsem ochutnal slaný karamel a pistáciovou. Už po prvním soustu pistáciové jsem měl jasno, že tohle je absolutní pecka. Měl jsem pocit, že jím studené pistáciové máslo zalité smetanou. Kdybyste měli představu, jak mi chutnají oříšková másla, tak teprve potom byste pochopili, jak moc mi zmrzlina chutnala. Teď už vím, že mě moje chuťové pohárky neklamaly. V Ještě jednu oříškové příchutě opravdu vyrábějí z oříškových másel.

Mango a avokádová zmzrlina
Mango a avokádová zmzrlina

I všechny ostatní druhy, které jsem zatím vyzkoušel, byly skvělé. S chutěmi se tu nebojí experimentovat. Mají tu některé stálice, ale každý den tu narazíte na nějakou novou příchuť. Všechny spojuje jedno – kvalita surovin. Jakub si dal za cíl, že bude vše vyrábět z nejlepších surovin od lokálních dodavatelů bez použití chemie. Nezáleží na tom jakou příchuť si vyberete. Ve všech cítíte jen lahodnou chuť základních ingrediencí, jejíž spojení vám vykouzlí úsměv na rtech. Pečou si tu i vlastní kornoutky, které s těmi klasickými vůbec nejde srovnávat.

Jedna starší paní, která si mne všimla v parku, když jsem fotil zmrzlinu pro tento článek, mi řekla, že jí zmrzlina přijde drahá. V tom jí musím dát trochu za pravdu, opravdu není z nejlevnějších. Pokud se jí ale rozhodnete ochutnat myslím si, že nebudete litovat jediné koruny a stejně jako já se do Ješte jednu bude vracet pro další a další zmrzlé dobroty. Měli by jste tu možnost mít celoročně, Jakub totiž nechce ze svojí zmrzliny dělat jen sezónní záležitost.

Obvykle nemám ve zvyku tvrdit o něčem, že je to nejlepší. Nicméně si myslím, že Ještě jednu si ode mne přívlastek „nejlepší zmrzlina v Brně“ zaslouží oprávněně.