Banánovo-čokoládový mugcake
Recepty

Banánovo-čokoládový mugcake

První recept na mém blogu je na mojí nejoblíbenější snídani, ke které si peču lehounký banánovo-čokoládový mugcake.

Na úvod se musím přiznat, že receptů jsem se zatím trochu bál. Vaření mě moc baví, ale nejsem profesionální kuchař a rozhodně si na něho nehodlám hrát. Některé recepty se tak možná nebudou držet úplně tradičních postupů, nebo v nich nebudu používat stoprocentně správné suroviny. Na druhou stranu vám tu nebudu radit jako jeden nejmenovaný televizní kuchař, abyste nahradili citrón sójovou omáčkou, nebo vařili z náhražek a polotovarů. Kvalita surovin je, myslím si, základ i u domácího vaření. Všechna jídla, která vám sem budu dávat, mám mnohokrát odzkoušená a stojím si za nimi. 

V jednom z minulých článků, kde popisuji svůj typický nákup, jsem vám slíbil, že se podělím o recept na moji snídani. Na doporučení od mé kamarádky Olinky jsem si k snídani začal připravovat mugcaky.

Mugcake je už podle názvu dortík pečený v hrnečku a dá se připravit na mnoho způsobů. Banánovo-čokoládový mi zatím chutná nejvíce. Je lehounký a nadýchaný a když zajedete vidličkou do kousky čokolády, tak udělá krásný lávový efekt. Jeho příprava je otázka několika minut. Přesto, že je slaďoučký, tak má vyvážené makroživiny a můžu ho tak doporučit i jako zdravou snídani.

Suroviny

(na dvě porce)

  • 1 větší banán
  • 1 vejce
  • 20g kokosové mouky
  • 20g kakaa
  • 15g chia semínek
  • 25g hořké čokolády
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička jedlé sody

Postup

Všechny suroviny smícháme pomocí mixéru, nebo robota. Mělo by vám vzniknout lehce pěnové těsto. Doporučuji nemixovat moc dlouho, aby kousky čokolády držely stále při sobě, případně můžete čokoládu do těsta nasypat až nakonec.

Vzniklé těsto dejte do hrníčku nebo misky a dejte zapéct do mikrovlnky na 2 až 3 minuty podle výkonu vaší trouby.

K hotovému dortíku si skvěle hodí bílý jogurt a lesní ovoce, dále oříšky, nebo arašídové máslo.

Makroživiny

Bílkoviny: 11g
Tuky: 15g
Sacharidy: 25g
Vláknina: 11g
Energetická hodnota: 301kcal

Banánovo-čokoládový mugcake
Banánovo-čokoládový mugcake